37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ambii părinţi îşi vor putea lua concediu la naşterea copilului

Ambii părinţi îşi vor putea lua concediu la naşterea copilului

09.11.20131.504 views Adevarul.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ambii părinţi îşi vor putea lua concediu la naşterea copilului

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei propune introducerea în Codul Muncii a noţiunii de „concediu paternal”.

Concediul va  putea fi oferit ambilor părinţi concomitent în primele două luni de la naşterea copilului, pentru o perioadă de 28 de zile calendaristice, transmite IPN. Pe perioada concediului dat salariatul va primi o indemnizaţie paternală, care nu poate fi mai mică decât valoarea salariului mediu lunar. Indemnizaţia va fi achitată din fondul de salarii al unităţii în care este angajat. În proiect se menţionează că angajatorii vor fi obligaţi să încurajeze salariaţii să beneficieze de concediul paternal. Cei care le vor vor crea impedimente vor fi sancţionaţi. Directorul Asociaţiei „Copil, Comunitate, Familie“ Moldova, Liliana Rotaru, a declarat pentru IPN că un asemenea proiect este binevenit deoarece va ajuta întreaga familie. „În primele luni de la naştere, mamele au foarte mare nevoie de ajutor, de susţinere, de sprijin, atât fizic, cât şi emoţional. Multe dintre femei se confruntă cu depresie post-natală şi în această situaţie soţul va putea fi alături pentru a o ajuta. Este foarte important să fie tatăl alături de mamă şi bebeluş, pentru că se împart şi responsabilităţile pentru îngrijirea copilului“, a spus directorul asociaţiei. În Suedia legislaţia chiar obligă taţii să-şi ia concediu paternal, pentru ca să se pună o temelie bună a familiei şi se prevină eventuale crize de viitor.  

Comentarii

 1. Victoria spune:

  Si ce de facut daca in cazul meu, sotul meu este directorul meu??
  Din cite eu tin minte, primele saptamini din viata copilul doarme si maninca, peste vrio luna se incep greutatile.
  Eu avind cezariana, m-am descurcat singurica primele saptamini.
  E o noutate nu de bucurat pentru un angajator!

 2. ogogeanu spune:

  Cum multe companii ofera niste salarii mici, nici un salariu mediu nu-i vor ajuta pe parinti sa faca fata scumpirilor din tara, asa ca nu cred ca multi isi vor folosi acest drept; insa este corect ca si tatal copilului sa aiba dreptul la acest concediu si as sustine un astfel de proiect.

 3. inga spune:

  O problema in plus pentru angajator,statul le-a pus in circa primele 5 zile de concediu de boala, acum si concediu paternal. De ce nu se face din bugetul statului daca tot vin cu asa o propunere?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...