37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   AIPA a prezentat rezultatele subvenționării agricultorilor pentru anul 2016

AIPA a prezentat rezultatele subvenționării agricultorilor pentru anul 2016

03.02.20171.078 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Circa 1700 de producătorii agricoli au beneficiat de subvenții din partea Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA) pe parcursul anului 2016, informează MOLDPRES.

Directorul AIPA, Nicolae Ciubuc, a menționat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că, inițial, pentru anul 2016 au fost prevăzute 900 milioane de lei pentru achitarea subvențiilor producătorilor agricoli. Ulterior, Guvernul a micșorat fondul la 700 mln de lei. Din această sumă, 470 mln de lei au fost achitate pentru datoriile față de producătorii agricoli din anii 2014-2015, iar 230 mln de lei au fost repartizate pentru a achita o parte din cererile depuse în anul 2016.

„Peste 2400 din solicitările depuse anul trecut nu au fost susceptibile pentru achitare din cauza insuficienței financiare, însă conform Regulamentului de subvenționare, aceste cereri vor fi eligibile și valabile pentru a fi achitate din fondul de subvenționare din anul curent. Suma datoriilor sau a solicitărilor depuse anul trecut, care au rămas fără acoperire, se ridică la aproximativ 350 mln de lei. La începutul acestui an s-a reușit deja achitarea a o mie de cereri, în sumă totală de peste un milion de lei, datorită deblocării finanțării partenerilor externi și a conlucrării cu Ministerul Finanțelor. Aceste datorii vor fi stinse integral pînă la finele lunii curente", a spus Ciubuc.

Potrivit funcționarului, cele mai multe cereri depuse anul trecut au fost pentru a stimula investițiile în procurarea tehnicii agricole, înființarea plantațiilor pomicole, vitivinicole sau legumicole, precum și a dezvoltării infrastructurii post recoltă (construcția frigiderelor și procurarea utilajelor pentru asamblare a recoltei). Totodată, cele mai multe cereri au fost achitate producătorilor din sudul țării.

La rîndul său, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Ușurelu, a declarat că noul regulament pentru anul 2017 prevede plafonarea investițiilor, clasificarea pe categorii a producătorilor agricoli (mici, mediu, mari), stimularea dezvoltării agroturismului în zonele rurale, promovarea produselor autohtone pe piața internațională ș.a. „Pentru anul acesta, în fondul AIPA sînt prevăzute 900 mln de lei, dintre care vor fi disponibile doar 550 mln de lei, pentru achitarea cererilor de subvenție, care vor fi depuse în anul curent, începînd cu 1 martie. Celelalte 350 mln de lei vor fi utilizate la acoperirea datoriilor din anul 2016", a afirmat Ușurelu.

Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură acordă subvenții producătorilor agricoli pentru 16 domenii, cu scopul de a contribui la dezvoltarea sectorului agrar sau întoarcerea pierderilor fermierilor în caz de situații excepționale.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...