37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Agenții economici NU SUNT de acord cu primarii în chestiunea taxelor locale

Agenții economici NU SUNT de acord cu primarii în chestiunea taxelor locale

15.01.20141.468 views Ziarul Național.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Agenții economici NU SUNT de acord cu primarii în chestiunea taxelor locale

Agenții economici NU SUNT de acord cu primarii în chestiunea taxelor localeipn.md

Agenții economici sunt interesați ca valoarea taxelor locale să fie una rezonabilă, însă reprezentanții admistrației publice locale stabilesc taxe exagerate fără să se consulte cu mediul de afaceri, a afirmat președintele Confederației Naționale a Patronatului (CNPM), Leonid Cerescu.

Potrivit reprezentanților CNPM, negocierile cu Guvernul privind plafonarea taxei locale s-au referit, în primul rând, la susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. În același timp, președintele Asociației Micului Business, Eugen Roșcovan, susține că este necesar ca taxele locale să fie plafonate, deoarece reprezentanții administrației publice locale comit diferite abuzuri și împiedică activitatea agenților economici.

„Sunt raioane în care taxele locale pentru o întreprindere mică se ridică la peste 50 de mii de lei anual, iar într-un sat din Nisporeni au fost stabilite taxe locale mai mari pentru doi agenți economici numai pentru faptul că vin din alt sat. Reprezentanții businessului mic și mijlociu spun că anume din această cauză vor să renunțe la activitate, dar ar fi de acord să achite o taxă unică numai pentru a-și păstra afacerea și pentru a oferi locuri de muncă. Abordarea provincialistă a administrației locale în stabilirea acestor taxe este principala cauză pentru care taxele locale trebuie plafonate”, a precizat Eugen Roșcovan.

Amintim că primarii s-au arătat săptămâna trecută indignați de decizia Parlamentului de a plafona taxele locale, deoarece spun că, astfel, pierd venituri de milioane de lei. Și primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a declarat ieri că ar ieși să protesteze împotriva Parlamentului, considerând că această lege este neconstituțională și încalcă principiile autonomiei locale. Menționăm că Partidul Liberal Democrat din Moldova a anunțat că va organiza consultări publice în problema plafonării taxei locale cu reprezentanții administrației locale și mediul de afaceri.

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Fiecare traje la dinsul…Dar sa ghindit cineva la oamenii de rind???!!! Daca s-or inkide intreprinderile(mai ales de la sate si alte localitati rurale),din pricina impozitelor exajerate,unde se va duce oamenii de acolo sa munceasca???!!! Dupa granita???!!!! Cine o sa va hraneasca atunci,stimati PRIMARI ???!!!!..Sau,earasi o sa mizati pe creditele de din Europa si nu nu mai !!!…Haos si dezastru complect!!!

  2. MARIA spune:

    Foarte corect ca vor vi plafonate, nu se poate sa lasi in voia celui care tot timpul vrea mai mult, in detrementul agentului economic.

  3. Anna spune:

    E foarte buna plafonarea asta, pentru ca nu este corect ca in Chisinau sa fie taxele mai mici decit in alte orase mai mici sau sate. Primarii isi fac de cap, si nimeni nui controleaza…

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...