37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Agenţii Economici din Moldova vor achita impozitul pe venit trimestrial, reieşind din suma venitului obţinut în anul precedent

Agenţii Economici din Moldova vor achita impozitul pe venit trimestrial, reieşind din suma venitului obţinut în anul precedent

21.03.20121.746 views Infomarket.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false MicrosoftInternetExplorer4

Agenţii Economici din Moldova vor achita impozitul pe venit trimestrial, reieşind din suma venitului obţinut în anul precedent

 

Ministrul Finantelor, Veaceslav Negruta, a declarat intr-un interviu pentru agentia InfoMarket ca Ministerul Finantelor a pregatit o concluzie pozitiva pe marginea initiativei deputatilor Parlamentului, potrivit careia suma impozitului pe venit, care trebuie sa fie achitata de agentii economici trimestrial, urmeaza sa fie calculata reiesind din venitul pentru anul precedent.

In prezent, in conformitate cu modificarile fiscale, care au intrat in vigoare la 13 ianuarie 2012, agentii economici trebuie sa prognozeze particular venitul pentru anul curent: iar achitarile trimestriale urmeaza sa fie calculate din aceste prognoze. In acelasi timp, in cazul in care prognoza se dovedeste a fi gresita cu peste 20 la suta, contribuabilului i se aplica amenda.Ministrul Finantelor a mentionat ca noua initiativa legislativa, care ia la baza impozitului venitul anului trecut, trebuie sa fie aprobata la una din sedintele apropiate ale Guvernului si Parlamentului pentru a intra in vigoare la finele primului trimestru curent.

”Astfel, va fi exclusa insusi ideea de sanctionare a contribuabililor din cauza prognozelor gresite a veniturilor”, a accentuat Veaceslav Negruta. Totodata, ministrul a accentuat ca toamna trecuta, cand a fost discutata aceasta pozitie a codului fiscal, se presupunea ca contribuabilii va trebui sa aleaga: sau sa plateasca impozitul pe venit reiesind din venitul anului trecut, sau sa prezinte organelor fiscale prognoza venitului pentru anul curent, reiesind din care se plateste impozitul. Insa dupa discutii, in documentul filat a ramas doar o varianta: achitarea impozitului pe venit reiesind din prognoza agentului economic. Initiativa legislativa actuala, aprobata de Ministerul Finantelor, prevede doar achitarea impozitului reiesind din venitul anului trecut.

Potrivit ministrului Finantelor, in acest an, reiesind din faptul ca dupa trei ani de cota zero a impozitului pe venit, revenirea la acesta este dureros pentru agentii economici. In aceasta situatie ar fi logic sa le fie propusa una din variantele de calculare a bazei impozitului pe venit – sau in baza prognozelor proprii, sau in baza rezultatelor anului trecut, asa cum este prevazut in prima versiune a modificarilor la Codul fiscal.

Comentarii

 1. V.I. spune:

  Slava Domnului,ca incearca macar cineva(din acei,cu functii de Stat) sa-si corecteze greselile…E de dorit sa mai deschida ochii si la alte faradeleji…Ca,de exemplu-trecerea imprumuturilor primite prin aparat de casa….Da,inca,kite intrebari mai sint in Codul Fiscal si in alte Leji,deja aprobate!!!!! ….Sa le ajute Domnul in toate!!!

 2. Svetlana spune:

  ei si?, am ajuns de unde am pornit, nimic nou si nimic bun… dar de ce sa nu lase agentii economici sa-si achite datoriile aparute de facto ? dar nu sa le ghiceasca, sau sa se bazeze pe rezultatele anului precedent, care nu sunt tocmai relevante in conditiile noastre !!!

 3. Adrian spune:

  sper sa reuseasca pina la 31 martie, dar imi vine cu greu sa cred, asa ca o sa fie incurcatura inca si mai mare.

 4. A.S.N. spune:

  pai da trebuie incurcatura, pentru ca sa platim tot mai multe penalitati si amenzi… mai multi bani la stat, mai multi bani in buzunarele functionarilor publici ONESTI…

 5. Contabil spune:

  vrajeala, calitatea legilor noastre prosta de tot, de aici concluzii privind cei care le adopta. Nu va faceti de ris stimati guvernanti, daca doriti sa fiti alesi si in continuare.

 6. Ivan_Gheorghici spune:

  dap aista-i bred bred de tot. Daca la jumate de am eu am un super mega plan care o sa-mi tripleze veniturile, atunci ce? o sa trebuiasca sa platesc amenda ca am dat prognoza gresita? 101 cirlani.

 7. contabil spune:

  să mă scuzati dar agentul economic anul 2011 a avit perderi dar la declaratie vor să arăt venit pe trimestre ,atunci cum este cu perderele din anii pecedenti

 8. SC spune:

  si pina la urma, cum ramine in situatia in care pentru anul 2011 este pierdere. atunci eu in 2012 trimestrial nu achit nimic?

 9. Saveta spune:

  Sunt de acord su Svetlana. Nici varianata cu prognoza si nici varinata cu venitul sin anul precedent. Fiindca anul precedent poate si a mers si afost venit dar anul acesta majoritatea agentilor economici intilnesc greutati si nu prea se vede venit. Dar cu toti ne dam seama ca guvernantii nostri au stabilit asa reguli pentru a credita bugetul si desigur a elimina multe companii care le stau in gât.

 10. SvetLana spune:

  Bred cu venitul prognozat . Dar intreprinderele mici care n-au economisti ? Dar daca anul trecut au fost pierderi ? Acum nu mai putem prognoza nimic . Totul e instabil . Ce vreu ei de la noi ?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...