37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Agenţii economici cu vânzări anuale de 2 mln vor fi obligaţi să posede POS-terminale

Agenţii economici cu vânzări anuale de 2 mln vor fi obligaţi să posede POS-terminale

06.06.20121.619 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Agenţii economici cu vânzări anuale de 2 mln vor fi obligaţi să posede POS-terminale

Începând cu 1 iulie curent, comercianţii care înregistrează vânzări cu o valoare anuală de peste 2 milioane de lei vor fi obligaţi să posede POS-terminale în scopul acceptării plăţilor prin carduri.

În acest context, Banca Naţională a Moldovei a atenţionat băncile printr-o scrisoare asupra necesităţii de a acorda unităţilor economice suportul informaţional şi tehnic aferent necesar.

Conform prevederilor legale, doar comercianţii care îşi desfăşoară activitatea la sate sau comune nu vot trebuie să-şi instaleze POS-terminale.

Potrivit BNM, implementarea cerinţelor respective vor contribui la extinderea reţelei de acceptare a cardurilor bancare în Republica Moldova în scop de plată.

Creşterea numărului de POS-terminale este un factor pentru stimularea plăţilor fără numerar şi constituie o pârghie de reducere a utilizării cardurilor pentru retragerea de numerar la bancomate. Migrarea achitărilor spre plăţile electronice condiţionează diminuarea cheltuielilor unităţilor economice pentru gestionarea numerarului, iar la nivel de economie naţională  reducerea evaziunii fiscale.

 

Comentarii

  1. Contabilsef.md spune:

    Obligatia instalarii a POS-terminalelor reiese din art. 7-1 Legii cu privire la antreprenoriat si intreprinderi nr. 845-XII din 03.01.1992

    Articolul 7-1. Obligaţia privind instalarea terminalelor POS

    1. Începînd cu 1 iulie 2012, agenţii economici al căror volum de vînzări din comerţul cu ridicata şi/sau cu amănuntul şi/sau din prestarea de servicii a depăşit 2 milioane de lei pe parcursul anului calendaristic precedent sînt obligaţi, în termen de pînă la 1 iulie a anului imediat următor, să instaleze terminale POS şi să asigure posibilitatea de achitare a plăţilor prin intermediul acestora în subdiviziunile (cu excepţia reţelelor de comerţ ambulant) în care, în aceeaşi perioadă, volumul de vînzări a depăşit suma de 500000 de lei.

    2. Prin derogare de la prevederile punctului 1, agenţii economici al căror volum de vînzări din comerţul cu ridicata şi/sau cu amănuntul şi/sau din prestarea de servicii a depăşit 2 milioane de lei pe parcursul anului calendaristic precedent nu sînt obligaţi să instaleze terminale POS pînă la 1 iulie a anului imediat următor, inclusiv în subdiviziunile în care, în aceeaşi perioadă, volumul de vînzări a depăşit suma de 500000 de lei, în cazul în care:

    – achitarea plăţilor a fost efectuată exclusiv fără numerar, cu excepţia celor efectuate de băncile comerciale;

    – activităţile menţionate se desfăşoară în sate (comune), cu excepţia celor aflate în componenţa municipiilor şi oraşelor.

  2. teoretic spune:

    sub pretextul evaziunii fiscale o sa fie si cipul electronic montat, injectat, fixat, imbinat (dupa placul fiecaruia) in copilul nou nascut….. ramine sa ne opunem cit mai mult acestor „diminuari a cheltuielilor”. Cita grija au acestia de unitatile economice….. Doamne, Doamne

  3. Victoria spune:

    Is de acord in toate cu comentariul de mai jos!!! E-FOARTE CORECT!!! Ei mai bine ar avea grija sa diminueze cheltuielile lor!!!(ca cresc-cheltuielile,ca ciupercile dupa ploaie!!!)Numai kiti bani se duc la intretinerea functionarilor de Stat si a celor din institutiile bancare!!!!Unde is cele mai mari salarii???!!!! Si,ei vorbesc de „diminuarea cheltuielilor a unitatilor economice”???!!!!Unitatile economice,si asa nu pot functiona normal din pricina Lejislatiei noastre anormale,a impozitelor enorme,a peniurilor si amenzilor exajerate!!!…De ce totul ni se pune, permanent in obligatiune???!!!,dar nu-benevol-dupa dorinta fiecarei entitati economice si dupa posibilitatile ei financiare???!!! Stimati domni de la puterea de stat, kredeti,ca cu ajutorul POS-terminalelor o sa scapati de invaziune fiscala???!!! Ma indoiesc…Pur si simplu,se incepe o spalare de bani,numai la nivel de Stat(unde nu te controleaza nimeni-doar no sa te viri in buzunarul propriu???!!!)….Da,de jeneratia viitoare,mii jale enorm: kear si aparitia pe fata pamintului,kredca,va fi sub controlul Inspectoratului Fiscal,Ministerului de finante si a altor structuri de stat….(doar au grija de dinsul-ca nu cumva sa se eschiveze de la plata impozitelor-kear de la nascare!!!)….Vai si amar de Tarisoara noastra!!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...