37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Agenții economici autorizați au fost informați despre beneficiile instrumentelor de facilitare a comerțului

Agenții economici autorizați au fost informați despre beneficiile instrumentelor de facilitare a comerțului

17.06.2016840 views Serviciul Vamal al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Peste 60 de agenți economici autorizați au participat ieri la o sesiune de informare, organizată de către reprezentanții Serviciului Vamal.

Beneficiarii certificatului AEO au fost interesați de recentele reforme în domeniul vamal și de simplificare a procedurilor de vămuire, printre care se numără și dezvoltarea bazei de date TARIM, precum și proiectul de modificare a Codului Vamal, care prevede prelungirea termenului de plată a drepturilor de import.

Totodată, participanții au fost informați despre noile modificări ale Codului Vamal și ale legislației europene în domeniul programului AEO, fiindu-le prezentate rezultatele implementării în punctul de trecere "Leușeni-Albița" a proiectului pilot privind recunoașterea unilaterală a agenților economici autorizați din Uniunea Europeană.

Amintim că, de la lansarea proiectului (1 iulie 2015) în Republica Moldova, 16 companii din UE care deţin certificatul AEO au beneficiat de reducerea numărului de controale, trecerea simplificată a frontierei de stat și prioritate în perfectarea actelor vamale. Prin urmare, următorul obiectiv al Serviciului Vamal în dezvoltarea AEO îl reprezintă implementarea sistemului de recunoaștere mutuală, care presupune acordarea acestor facilități și agenților economici autorizați din RM care efectuează livrări de mărfuri în spațiul comunitar.

Tot în cadrul întrunirii a fost efectuat un sondaj de opinii referitor la impactul facilităților prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 647 din 07.08.2014 "Privind punerea în aplicare a prevederilor Secţiunii a 271 Proceduri simplificate de vămuire şi Secţiunii a 281 Agentul economic autorizat din Codul vamal al Republicii Moldova". Rezultatele respectivului chestionar vor fi luate în considerație în procesul de dezvoltare a conceptului AEO.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...