Agenţia Proprietăţii Publice anunţă o nouă rundă de privatizare
Pentru asigurarea continuităţii procesului de privatizare şi atragerea investiţiilor private în întreprinderile autohtone cu cotă de participare a statului, în luna septembrie a anului în curs se vor desfăşura:
- licitaţii „cu strigare” la Bursa de Valori, în perioada 20 – 23 septembrie 2011, pentru vânzarea acţiunilor statului din 32 societăţi pe acţiuni, nesolicitate în cadrul rundelor anterioare. În 16 S.A. cota statului este mai mare de 51%.
Suma scontată a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare, constituie 508 278 051 lei.
- concursul investiţional de privatizare a cinematografelor din or. Glodeni şi or. Ştefan Vodă, nesolicitate în cadrul concursurilor anterioare, care necesită investiţii pentru reconstrucţie şi repunerea lor în funcţiune. Termenul limită de depunere a ofertelor pentru participare la concurs - 29 septembrie 2011.
Suma scontată a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare constituie 2 000 000 lei; volumul minim al investiţiilor, conform caietelor de sarcini, constituie 6 000 000 lei, cu realizarea lor în decursul a 3 ani.
- concursul comercial pentru privatizarea a 6 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice), nesolicitate în cadrul expunerilor anterioare şi a unui bun distinct (aeronava YAK-40). Termenul limită de depunere a ofertelor pentru participare la concurs - 29 septembrie 2011.
Suma scontată a mijloacelor financiare, raportată la preţul de expunere, constituie 283 600 000 lei.
- la 21 septembrie, licitaţia „cu strigare” pentru privatizarea a 6 construcţii nefinalizate, majoritatea amplasate în mediul rural, inclusiv Blocul administrativ al Institutului de Microbiologie şi Virusologie, în complex cu terenul aferent - 9,0671 ha, mun. Chişinău, bd. Dacia, 59. Preţul iniţial de vânzare al construcţiilor nefinalizate constituie 116 531 000 lei.
- la aceiaşi dată, 21 septembrie, licitaţia „cu reducere” pentru privatizarea a 8 construcţii nefinalizate din mediul rural, expuse anterior la vânzare de multiple ori, dar nesolicitate.
Suma scontată a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare, constituie 2 643 000 lei, iar potrivit p.24 din Regulamentul licitaţiilor cu strigare şi cu reducere, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 136 din 10 februarie 2009, reducerea preţului poate continua până la 50 la sută de la preţul de expunere, astfel ca preţul total de vânzare poate fi estimat la 1 321 500 lei.
Total, preţul iniţial de vânzare al bunurilor proprietate de stat propuse spre vânzare în luna septembrie se estimează la 913 052 051 lei, sau cu circa 5 la sută mai puţin comparativ cu expunerea din luna iulie, curent.
Suplimentar, în rezultatul privatizării, în bugetul de stat se achită impozitul privat în mărime de 1%, de la fiecare tranzacţie.
Pentru asigurarea eficienţei, legalităţii şi transparenţei procesului de privatizare, comunicatele informative privind expunerea bunurilor proprietate publică la privatizare se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, iar pentru atragerea investiţiilor străine în întreprinderile autohtone, acestea sunt difuzate ambasadelor Republicii Moldova în străinătate şi ambasadelor ţărilor străine în Republica Moldova prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
Potenţialii cumpărători pot lua cunoştinţă de materialele din dosarele de privatizare, în perioada expunerii, la Agenţia Proprietăţii Publice - Camera de date, tel. de contact 238-089, 221-457, 234-58.