37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Acum, muncitorii din Moldova vor putea să-şi urmărească contibuţia în contul viitoarei pensii prin intermediul internetului

Acum, muncitorii din Moldova vor putea să-şi urmărească contibuţia în contul viitoarei pensii prin intermediul internetului

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Serviciu numit ACCES CPAS, lansat de Casa Naţională de Asigurări Sociale, cu sprijinul proiectului USAID | BIZTAR, oferă acces rapid persoanelor asigurate prin intermediul internetului la conturile sale curente de asigurări sociale.
Posibilitatea accesului direct la contul curent de asigurări sociale pentru fiecare angajat (on-line/prin Internet) asigură accesul la informaţii mai rapid şi mai transparent. Astfel, persoana asigurată îşi poate verifica respectarea drepturilor sale ca angajat, verificînd informaţia cu privire la valoarea contribuţiilor sociale, acumulate şi transferate la bugetul asigurărilor sociale de stat. Este necesar doar ca fiecare angajat să se înregistreze ca utilizator al serviciului ACCES CPAS şi să primească parola la una din unităţile teritoriale ale CNAS.
Casa Naţională de Asigurări Sociale în parteneriat cu Proiectul USAID | BIZTAR au stabilit un obiectiv concret - de a emite 50 000 de parole la angajaţii din întreaga republică.

Per ansamblu, în ultimul timp se constată o creştere a interesului public pentru informaţiile colectate pe acest cont personal de asigurări sociale, deoarece în baza acestora se va plăti în viitor pensia, precum şi alte prestaţii sociale. Dar, din păcate, se întîmplă adesea ca oamenii verificîndu-şi contul, să constate lipsa informaţiei privind contribuţiile sale la bugetul asigurărilor sociale de stat, plătite în perioada de activitate în diverse instituţii. În astfel de cazuri, acestor persoane li se recomandă să contacteze angajatorul, deoarece înregistrarea în conturile personale ale persoanelor asigurate sunt făcute în baza declaraţiilor anuale ale persoanelor asigurate, prezentate de către angajator.De multe ori angajatorii nu prezintă declaraţiile anuale ale persoanelor asigurate, neînţelegînd că aceasta afectează în mod negativ persoanele care pot primi ulterior unele compensaţii, dar şi prejudiciază viitorii pensionari, deoarece atrage după sine excluderea perioadei date din stagiul total de contibuţii şi, deci, reduce venitul asigurat. Astfel se afectează negativ mărimea prestaţiei sociale.

Eliberarea parolelor de acces la contul curent la CNAS se efectuiază fie individual, fie la nivel de agent economic, prin depunerea unei cereri la Casa Naţională de Asigurări Sociale însoţită de o listă a lucrătorilor.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...