37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Activitatea notarilor va fi reglementată de o nouă lege

Activitatea notarilor va fi reglementată de o nouă lege

14.04.2016791 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Parlamentul a adoptat astăzi Legea privind organizarea activității notarilor. Aceasta a fost susţinută cu votul a 84 de deputaţi, informează MOLDPRES.

Documentul face parte din Strategia de reformare a sectorului justiţiei și conține mai multe inovații, printre care extinderea termenului de stagiu a notarilor de la 12 la 18 luni și apariția termenului de „notar stagiar".

„La finele stagiilor, tinerii notari vor susține un examen de calificare în baza căruia vor putea aplica pentru posturile vacante, iar licența pentru desfășurarea activității notariale va fi eliberată de către ministrul Justiției, în termen de 15 zile de la depunerea cererii, contra sumei de 450 de lei", se spune în proiect.

Legea mai prevede apariția unui nou organ de reglementare în domeniu - Camera notarială. De asemenea, va fi instituită adunarea generală a notarilor, va fi creată o comisie de etică și va fi adoptat un cod deontologic.

Printre inovații se numără și constituirea unui Fond de credibilitate format din contribuţiile notarilor. Acesta va fi gestionat de către un consiliu de administrare ce va activa în cadrul Camerei notariale.

Proiectul nu prevede alocări de la buget. Acesta va intra în vigoare în termen de șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...