37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Acordul de Liber Schimb RM-UE ar putea deveni aplicabil din 2014

Acordul de Liber Schimb RM-UE ar putea deveni aplicabil din 2014

25.01.2013609 views Unimedia.info
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Acordul de Liber Schimb RM-UE ar putea deveni aplicabil din 2014

Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE va fi semnat spre sfârșitul anului 2013 și va deveni aplicabil în anul imediat următor. Cel puțin acesta este obiectivul reprezentanților RM și UE, care s-au întrunit în perioada 21-23 ianuarie la Chișinău, pentru a cincea rundă de negocieri, informează UNIMEDIA.

Potrivit negociatorului-
șef din partea Republicii Moldova, viceministrului Economiei, Octavian Calmâc, există premise ca runda de negocieri din martie 2013, la Bruxelles, să fie ultima, iar începând cu 2014, Moldova să poată exporta anumite categorii de produse pe piața europeană, în special cele animaliere.

Potrivit sursei, la această etapă s-au finalizat negocierile textelor juridice, s-a convenit asupra accesului serviciilor pe piață și practic s-au găsit compromisurile pe taxele vamale la mărfurile industriale și agricole.

Calmâc a specificat că în urma semnării Acordului, peste 9000 de tipuri de produse vor putea circula fără aplicarea taxelor vamale. Pentru alte 30 de grupuri de mărfuri s-au propus perioade de tranzi
ție, cu stabilirea anumitor cote tarifare și reducerea graduală a acestora. Părțile au găsit compromis pe tot ce ține de regulile fitosanitare și veterinare. Astfel, produsele sensibile precum fructele, legumele, vinurile, ouăle și produsele din carne vor putea fi exportate începând cu anul 2014.

În cadrul întrevederilor, s-a discutat
și perspectiva participării în acest regim comercial, a agenților economici din raioanele de est ale Republicii Moldova.

Octavian Calmâc a reiterat că semnarea
și implementarea Acordului de Liber Schimb va permite deschiderea produselor autohtone pe piața europeană, dar și complementarea pieții moldovenești cu produse necesare.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...