Cota accizelor pentru băuturile alcoolice va fi majorată în următorii ani, prin ajustarea la rata inflației prognozată pentru anul 2020 (5%), cu stabilirea acestora pentru o perioadă de 3 ani, de rând cu alte produse accizabile stabilite în sume fixe, cum ar fi oxigenul, azotul, articolele de bijuterie sau de giuvaiergerie, după cum se menționează în proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2018.
Astfel, în anul 2019, cota accizelor la vermuturi și alte vinuri din struguri proaspeți, aromatizate cu plante sau cu substanțe aromatizante, va ajunge la 14,29 lei / litru. Pentru anul curent aceasta este stabilită la 12,96 lei/litru, iar pentru anul viitor se preconizează a fi de 13,61 lei/litru.
Aceeași situație se prevede și în cazul altor băuturi fermentate (hidromel), amestecuri de băuturi fermentate și amestecuri de băuturi fermentate și băuturi nealcoolice, nedenumite și necuprinse în altă parte, cu excepția cidrului de mere şi de pere.
Cota accizelor la cidrul spumos, precum și cidrul de mere și pere nespumos, prezentate în recipiente cu un conținut de 2 l, care în prezent este de 2,50 lei/litru, va fi în 2018 de 2,63 lei/litru, iar în 2019 - 2,76 lei/litru.
Cât privește cota accizelor la berea fabricată din malț, aceasta va rămâne constantă în perioada 2017-2020 - 2,50 lei/litru.
Cota accizelor la alcoolul etilic, alcoolul etilic nedenaturat cu tărie alcoolică sub 80% vol, distilate, rachiuri, lichioruri și alte băuturi spirtoase, care în anul curent este de 90,12 lei/litru, la fel va suferi modificări. În anul viitor aceasta va fi de 94,63 lei/litru, iar în anul 2019 - 9,36 lei/litru alcool.
În următorii ani țara noastră urmează să transpună Directiva 92/83/CEE a Consiliului din 19.10.1992 privind armonizarea structurilor accizelor la alcool și băuturi alcoolice, în conformitate cu angajamentele asumate în Acordul de Asociere.
Menționăm că în Uniunea Europeană se percep următoarele accize:
- bere cu o concentrație alcoolică de peste 0,5% în volum - acciza se stabilește în funcție de hl/1 grad Plato sau hl/11 grad alcoholic al produsului finit;
- vin liniștit cu o concentrație alcoolică cu volum între 1,2% -15% - acciza se stabilește pe hl de produs finit în funcție de concentrația de alcool;
- vin spumos cu o concentrație alcoolică cu volum între 15% -18% prezentat în sticle astupate cu un dop tip șampanie, cu o presiune egală sau mai mare de 3 bari - acciza se stabilește pe hl în funcție de concentrația în alcool;
- băuturi fermentate nespumoase cu o tărie alcoolică cu volum între 1,2% -10%, respectiv între 10%-15% - acciza se stabilește pe hl de produs finit, în funcție de concentrația în alcool;
- băuturi fermentate spumoase cu o concentrație alcoolică cu volum între 1,2% -13% și respectiv între 13% -15%, prezentat în sticle astupate cu un dop tip șampanie, cu o presiune egală sau mai mare de 3 bari - acciza se stabilește pe hl în funcție de concentrația în alcool;
- produse intermediare în care intră toate produsele cu o concentrație alcoolică cu volum între 1,2% - 22% - acciza se stabilește pe hl de produs finit;
- alcool etilic cu o concentrație alcooliă cu volum de peste 1,2%, respectiv 22%, precum și țuica - acciza se stabilește pe hl de alcool pur la temperatura de 20°C.
Notă: în următorii ani va fi majorată cota accizelor la produsele din tutun.