37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Accize la importul automobilelor mai mici, iar tariful la vinietă mai mare! Ministerul Finanțelor propune noi modificări ale politicii bugetar-fiscale

Accize la importul automobilelor mai mici, iar tariful la vinietă mai mare! Ministerul Finanțelor propune noi modificări ale politicii bugetar-fiscale

15.06.2016619 views realitatea.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Finanţelor a remis luni spre examinare şi avizare setul de materiale aferent proiectului de lege ce are drept scop asigurarea echității fiscale între persoanele care dețin autovehicule înmatriculate în Republica Moldova și cele care dețin autovehicule neînmatriculate, în vederea diminuării riscului prejudicierii bugetului de stat prin contracararea economiei tenebre, asigurării siguranței în trafic a cetățenilor, securizării ecologice.

Potrivit Ministerului Finanțelor, inechitatea fiscală existentă la moment constă în faptul că persoanele care importă autovehicule și le înregistrează în Republica Moldova achită drepturile de import (în special accize), iar persoanele care utilizează autovehicule fără a le înregistra nu achită drepturile de import, utilizînd infrastructura drumurilor în mod egal.

„Observăm că situația descrisă mai sus se agravează în contextul în care numărul de autovehicule înregistrate în Republica Moldova se diminuează cu creșterea în mărime exponențială a numărului autoturismelor introduse pe teritoriul țării fără înregistrare. O altă problemă o reprezintă diminuarea încasărilor la buget din accizele achitate pentru autovehiculelor importate, ceea ce presupune și reducerea concomitentă a cheltuielilor bugetare pentru programele sociale, economice și alte domenii", se menționează în document.

Astfel, în vederea soluționării problemelor invocate mai sus, se propune introducerea termenului de 180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive la declararea prin acţiune de către persoanele fizice rezidente şi nerezidente a mijloacelor de transport introduse pe teritoriul Republicii Moldova, fără achitarea drepturilor de import, concomitent cu aplicarea unei mărimi revăzute a accizelor la importul autovehiculelor.

Ținând cont de capacitatea fiscală a persoanelor care urmează să importe autovehicule, inclusiv prin înregistrarea și achitarea drepturilor de import a autoturismelor neînmatriculate în Republica Moldova, dar care se află pe teritoriul țării, se propune revizuirea mărimii accizelor pentru autovehiculele importate.

De asemenea, proiectul de lege prevede acordarea dreptului persoanelor fizice rezidente, care au introdus prin declararea prin acţiune pe teritoriul Republicii Moldova autoturisme cu termen de exploatare mai mare de 10 ani până la data de 1 iulie 2016, de a plasa sub regim vamal de import, cu achitarea drepturilor de import şi înregistrarea acestora conform legislaţiei în vigoare, în termen de 2 luni de la intrarea în vigoare a legii. În cazul în care persoanele fizice au introdus autoturismele prin declarare prin acţiune pînă la momentul intrării în vigoare a legii menţionate, termenul de declarare prin acţiune de 180 de zile începe la data intrării în vigoare a legii respective.

Astfel, proiectul de lege prevede norme aferente obligativității achitării vinietei de către persoanele fizice rezidente ale Republicii Moldova, care deţin autoturisme înmatriculate pe teritoriul stîng al Nistrului. Persoanele fizice cu viza de domiciliu/reşedinţă pe teritoriul stîng al Nistrului şi care deţin autoturisme înmatriculate pe teritoriul stîng al Nistrului, nu au obligativitatea achitării vinietei.

Deoarece vinieta se colectează pentru a finanța întreținerea drumurilor naționale, este iminent ca autovehiculele neînmatriculate să contribuie cel puțin într-aceeași măsură ca autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova. În acest scop, se propune revizuirea cuantumului vinietei. În acest sens, se propune majorarea cu 21% a taxei pentru vinieta pentru 30 de zile, cu 70% - pentru 90 de zile, și de 2,3 ori - pentru 180 de zile. Pentru termenele de până la 7 și 14 zile taxa ramâne neschimbată.

Realitatea.md amintește că în luna aprilie, președintele Parlamentului, Andrian Candu, declara că Legislativul nu va accepta majorarea vinietei, impozitului funciar și nu va schimba modalitatea de impozitarea a vehiculelor care sunt prevăzute în politica bugetar-fiscală pentru anul 2016.

Precizăm că proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative - pentru realizarea politicii fiscale, vamale și bugetare pentru anul 2016 a fost votat, la 1 aprilie, în primă lectură cu suportul majorității deputaților prezenți în sală. Pentru a doua lectură, autorii proiectului urmează să efectueze mai multe modificări, care au fost propuse, ulterior, de parlamentari.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...