37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   A vrut să excludă patenta pentru predarea cursurilor.Guvernul nu susține inițiativa

A vrut să excludă patenta pentru predarea cursurilor.Guvernul nu susține inițiativa

22.05.20171.205 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Persoanele care oferă diferite cursuri şi meditaţii vor putea activa, în continuare, în bază de patentă. Asta după ce deputatul Nae-Simon Pleşca a înregistrat un proiect de lege de modificare a Legii cu privire la patenta de întreprinzător, prin care a propus ca această categorie de activitate să fie exclusă din lista celor care pot fi desfăşurate în baza de patentă. Guvernul, însă, nu va susţine propunerile, pe motiv că actualul cadru juridic trebuie menţinut intact.

Mai exact, potrivit Codului educaţiei, procesul de învăţare pe tot parcursul vieţii poate fi realizat prin educaţia formală, nonformală şi informală. În acelaşi timp, activitatea de predare şi meditare a diferitor discipline, în afara sistemului actual de educaţie, fără eliberarea unor acte care să ateste finalizarea studiilor, reprezintă în sine educaţia nonformală sau informală. Aceste forme ale educaţiei sunt considerate complementare cu educaţia formală.

"Predarea şi meditarea diferitor discipline, cu excepţia muzicii, coreografiei şi artelor plastice", indicată la poziţia 2.13 din anexa Legii cu privire la patenta de întreprinzător, reprezintă un serviciu de educaţie nonformală sau informală prestat de persoana fizică titulară a patentei de întreprinzător care, în momentul solicitării acesteia, a făcut dovadă deţinerii calităţii profesionale corespunzătoare. În acest context, genul de activitate poate fi încadrat în educaţia nonformală sau informală, reglementată de Codul educaţiei. Utilizarea patentei de întreprinzător reprezintă o formă de legalizare a activităţii de întreprinzător şi a politicii fiscale, oferind posibilitatea de a practica unele genuri de activitate în condiţii şi cerinţe regulatorii speciale, susţine Guvernul.

La sfârşitul anului trecut erau valabile 720 de asemenea licenţe de activitate. Datele prezentate de Ministerul Economiei, pentru 2015, arată că încasările la bugetul de stat aferente taxei pentru patentele eliberate sau prelungite pentru acest gen de activitate au constituit 614,5 mii lei, iar în 2016 - 561,9 mii lei.

Amintim că pentru unele categorii de activităţi patenta va fi exclusă începând cu anul 2019. Autorităţile au adoptat la sfârşitul anului 2016 un proiect prin care le-a oferit patentarilor, care vând produse agricole şi cu amănuntul, un termen de doi ani de a trece de la patentă la activitate de întreprinzător, prin înregistrarea afacerii.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...