37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   A fost prezentat raportul misiunii de asistenţă tehnică a FMI

A fost prezentat raportul misiunii de asistenţă tehnică a FMI

23.11.2012958 views Serviciu Fiscal de Stat al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

A fost prezentat raportul misiunii de asistenţă tehnică a FMI

Expertul misiunii de asistenţă tehnică a Fondului Monetar Internaţional, John Buchanan, a prezentat raportul final referitor la posibilitatea implementării unor metodologii complexe de control fiscal întru identificarea veniturilor nedeclarate de persoanele fizice şi contracarării evaziunii fiscale în acest sens.

Evenimentul a avut loc vineri 16 noiembrie curent, cu participarea conducerii şi reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, a conducerii şi colaboratorilor IFPS şi a domnului Tokhir Mirzoev - reprezentantul permanent al FMI în Moldova.

Prin introducerea în 2012 a capitolului 11 “Metodele indirecte de estimare a venitului impozabil al persoanelor fizice” din titlul V, s-au extins împuternicirile Serviciului Fiscal privind controlul asupra persoanelor fizice. Cu toate acestea, încă există lacune, iar pentru remedierea lor, expertul John Buchanan a recomandat:

  • să fie examinată posibilitatea înlăturării restricţiilor prevăzute în Codul Fiscal, pentru ca Serviciul Fiscal de Stat să poată stabili metode corespunzătoare privind depistarea tuturor surselor veniturilor nedeclarate.

  • termenul limită de trei luni pentru efectuarea unui control fiscal ar trebui să fie extins până la douăsprezece luni.

O altă provocare dificilă cu care se confruntă Serviciul Fiscal de Stat în procesul de elaborare a Strategiei de conformare pentru persoanele cu venituri mari este lipsa informaţiilor financiare referitoare la persoanele fizice. Pentru aceasta se recomandă:

  • Accelerarea procesului de încheiere a contractelor de furnizare a datelor cu reprezentanţii surselor indirecte de informaţii.

  • Pregătirea şi definitivarea sistemelor informaţionale ale Serviciului Fiscal de Stat pentru ca acestea să poată accepta datele furnizate de terţi.

  • Automatizarea şi sintetizarea datelor furnizate de terţi pentru ca aceste informaţii să fie accesibile pentru implementarea strategiei.

Iar pentru Direcţia impozitarea persoanelor fizice, au fost enumerate următoarele acţiuni:

  • Finalizarea şi punerea în aplicare a unui plan de acţiune privind asigurarea conformării fiscale a persoanelor cu venituri mari.

  • Finalizarea şi aprobarea Strategii de conformare pentru persoanele cu venituri mari.

  • Crearea unui grup consultativ în acest domeniu.

  • Realizarea măsurilor privind asigurarea accesibilităţii datelor privind persoanele bogate.

  • Elaborarea unei definiţii de lucru referitoare a persoanelor cu venituri mari şi stabilirea segmentelor de contribuabili care corespund definiţiei.

  • Analizarea datelor necesare cu privire la persoanele bogate şi stabilirea pentru ele a unor indicatori de bază: contribuţia fiscală a acestui segment de contribuabili, caracteristicile, riscurile de conformare şi alte informaţii care urmează a fi folosite pentru a dezvolta strategii, rezultate şi planuri operaţionale.

  • Pregătirea profesională a inspectorilor fiscali, pentru iniţierea activităţii de control fiscal a persoanelor cu venituri mari.

În concluzie, şeful IFPS, domnul Nicolae Vicol a menţionat că raportul prezentat de expertul FMI John Buchanan, este un document complex şi va servi ca obiect al discuţiilor. Pentru realizarea obiectivelor asumate, Serviciul Fiscal de Stat are nevoie de o strategie şi un Plan de acţiuni în domeniul conformării fiscale a persoanelor fizice cu venituri mari.

 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...