37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   A fost aprobată o nouă lege privind activitatea băncilor

A fost aprobată o nouă lege privind activitatea băncilor

26.06.2017752 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Proiectul Legii privind activitatea băncilor, care va substitui actuala Lege a instituţiilor financiare, a fost aprobat de Guvern, notează Noi.md.

În proiect, este prevăzută extinderea drepturilor şi atribuţiilor Băncii Naţionale a Moldovei în procesul de evaluare şi supraveghere a băncilor, inclusiv mărirea şi diversificarea sancţiunilor aplicate băncilor.

Pentru a asigura realizarea eficientă a competenţelor supraveghetorului şi consolidarea guvernanței corporative în bănci, inițiativa dispune unele derogări de la Legea privind societăţile pe acţiuni, referitoare la atribuţiile adunării generale a acţionarilor, ale consiliului şi organului executiv.

O altă noutate vizează obligativitatea băncii de a avea un capital intern adecvat în raport cu riscurile la care se expune. Totodată, sînt incluse concepte şi noţiuni noi, printre care modificarea ca sens a noţiunilor de „filială" şi „sucursală".

Proiectul Legii privind activitatea băncilor a fost elaborat în cadrul proiectului de twinning finanţat de Uniunea Europeană.

Documentul transpune standardele şi practicile internaţionale aferente procesului de licenţiere, reglementare şi supraveghere efectuată de Banca Naţională a Moldovei și menţine în același timp prevederile legale elaborate şi adoptate în conformitate cu recomandările Fondului Monetar Internațional. Noua lege va permite dezvoltarea unor instrumente de supraveghere eficiente de prevenire şi minimizare a unor eventuale deficienţe în activitatea băncilor la etape incipiente, astfel asigurând stabilitatea sectorului bancar şi protejarea intereselor deponenţilor.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...