37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   8 sfaturi de ținut cont pentru utilizarea eficientă a cardului Dvs. bancar

8 sfaturi de ținut cont pentru utilizarea eficientă a cardului Dvs. bancar

06.06.20131.113 views Bancamea.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

8 sfaturi de ținut cont pentru utilizarea eficientă a cardului Dvs. bancar

În Republica Moldova la moment sunt puse în circulație puțin peste 1 milion de carduri bancare, ceea ce reprezintă o creștere de 13.1% față de anul 2012.  De la an la an tot mai mulți cetățeni își creează un card bancar, beneficiind astfel de avantajele utilizării acestuia. 

Băncile comerciale oferă posibilitatea cetățenilor din Republica Moldova să achiziționeze carduri de credit și de debit de la sistemele de plăți Visa și MasterCard. În dependență de posibilitățile Dvs. băncile oferă diferite tipuri de carduri bancare care se referă la pozițiile diferitor clase sociale, de la nivelul inferior până la cel mai exclusiv nivel.

În acest articol vă vom prezenta 8 sfaturi utile pentru a utiliza eficient cardul Dvs. bancar. 

1. Alegeți atent banca

Documentați-vă bine înainte să alegeți banca la care doriți să vă faceți un card bancar. Analizați toate comisioanele pe care banca le va percepe pentru fiecare operațiune, precum ar fi comisionul la retragerea numerarului, comisionul pentru emiterea cardului bancar, comisionul de administrare al cardului (poate fi lunar sau anual), comisionul de depunere a numerarului, precum și alte comisioane bancare. Informați-vă despre toate costurile ce vor surveni în urma achiziționării unui card bancar, consultați un specialist sau un site de specialitate.

Bancamea.md oferă toate informațiile utile în compartimentul Carduri unde puteți compara comisioanele aplicate de toate băncile comerciale.

2. Aveți grijă la valuta contului

Valuta contului Dvs. trebuie să fie cea în care vă primiți veniturile, pentru că astfel veți evita riscul valutar. Dvs. aveți posibilitatea să achitați oriunde în lume cu cardul, numai că veți suporta cheltuieli pentru convertirea în valuta necesară.

3. Economisiți inteligent

Dacă deja sunteți un client fidel al băncii și/sau vă primiți salariul la o anumită bancă, creați-vă un card bancar la banca curentă. Cardul bancar trebuie să fie emis la banca în care vă păstrați economiile sau vă primiți veniturile. Dacă vă veți crea un card bancar la altă banca, Dvs. veți fi nevoit să vă mutați economiile spre contul de card la cealaltă banca. Aceasta duce la costuri adiționale, iar dacă vă primiți lunar salariul la banca curentă, veți repeta această procedură lunar.

4. Plătiți cât mai des la comercianți cu cardul bancar

Cardurile bancare sunt foarte eficiente în cazul achitărilor directe la comercianți pentru că în calitate de client nu veți suporta costuri adiționale, în special dacă sunteți în străinătate sau nu aveți acces la unul din ATM-urile băncii Dvs.

5. Verificați în permanență soldul din contul de card

Pentru a preveni fraudele bancare verificați cât de des posibil soldul contului de card. Deși cardul bancar este una dintre cele mai sigure surse în care vă puteți menține economiile, asigurați-vă că acestea au rămas intacte.

Unele bănci din Republica Moldova percep comisioane pentru vizualizarea contului de card la bancomatele băncii sau depun o limită în care vă puteți vizualiza acest cont. Aceste comisioane variază în dependență de bancă astfel unele bănci precum ar fi Mobiasbanca și Moldindconbank percep zero comision pentru orice vizualizare, Victoriabank oferă 10 vizualizări gratis după care banca percepe un comision unic de 0.04 EUR pentru fiecare vizualizare, iar Moldova Agroindbank percepe un comision de 0.35 lei pentru fiecare vizualizare la ATM-urile băncii. Dacă trebuie să primiți ceva bani sau salariul pe card nu-l verificați de prea multe ori pentru că puteți plăti bani în plus. 

6. Beneficiați de reduceri prin intermediul cardurilor bancare

Unele bănci comerciale din Republica Moldova oferă posibilitatea clienților de a avea careva reduceri la unele magazine din țară, printre acestea se numără programul Victoriashopping de la Victoriabank și Pay&Save de la Moldova Agroindbank. Reducerile sunt valabile doar în cazul achitării cu cardul bancar, nu doar la prezentarea acestuia. Economisiți inteligent și profitați de reducerile pe care le puteți avea.

7. Utilizați bancomatele și reprezentanțele băncii Dvs.

În cazul în care veți extrage numerar din bancomatele și reprezentanțele altor bănci, veți suporta costuri adiționale care variază între 0.5 și 2 euro numai prin faptul ați folosit serviciile altei bănci. Ba mai mult, comisionul pentru extragerea numerarului este mult mai mare decât în cazul extragerii la banca Dvs. Informați-vă la care bănci nu veți plăti comisioane adăugătoare și folosiți cât mai des bancomatele băncii Dvs. sau al băncilor partenere.

8. Fiți precauți în privința securității

Cardul bancar reprezintă accesul la banii Dvs. Fiți atenți la diferite scheme frauduloase. Nu folosiți cardul bancar în cazul în care bancomatul vi se pare suspect. Nu spuneți nimănui PIN-ul dumnevoastră, iar în cazul pierderii sau furtului cardului bancar anunțați de urgență angajații băncii pentru a vă putea bloca contul cardului.

Comentarii

  1. diana spune:

    foarte utila informatie!|!multumesc!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...