37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   6 sfaturi pentru a alege cei mai buni membri ai echipei de conducere

6 sfaturi pentru a alege cei mai buni membri ai echipei de conducere

29.06.2016949 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Pe perioada cât va fi la conducerea unei companii, un CEO va avea nevoie „să umple scaunele" din echipa de conducere (boardul director). Sunt câteva sarcini pe care un lider trebuie să le îndeplinească pentru a face față consolidării afacerii. Iată câteva criterii care pot ușura îndeplinirea sarcinilor.

1. Găsiți persoana potrivită pentru consolidarea afacerii
Indiferent de mărimea companiei veți dori întotdeauna ca firma să crească. Din acest motiv, abilitățile pe care trebuie să le aibă orice candidat sunt cele dovedite de-a lungul carierei sale, în a ajuta întreprinderile să crească mai puternice și mai mari. Fără îndoială, veți căuta și alte calități în oricare dintre candidați, în funcție de nevoile specifice ale afacerii, la momentul respectiv. Dar recomandarea „constructor de afaceri" ar trebui să fie luată în considerare. 

2. Stabiliți de la început care sunt atribuțiile
Indiferent de situația în care vă aflați, CEO nou numit într-o companie, aveți un start-up sau sunteți CEO-ul unei companii care tocmai a rezultat din fuziunea cu o altă companie, în oricare dintre aceste situații, dacă trebuie să completați boardul-Consiliul de Conducere- faceți-vă timp pentru a stabili atribuțiile dacă ele nu sunt deja trasate.

3. Creează diversitate de gândire în board
Încercați să atrageți în board o largă diversitate în ceea ce privește genul, experiența și punctul de vedere al candidaților. Este o dovadă de înțelepciune din mai multe puncte de vedere. Cu cât este mai variată gândirea celor prezenți în echipa de conducere, cu atât mai mare este potențialul său de a contribui la dezvoltarea afacerii, în termeni de idei și soluții. Tendința oricărui lider este de a încerca să găsească oameni care să reflecte propriul profil în cât mai multe feluri posibile. Încercați să rezistați acestei tentații și găsiți persoane care aduc argumente pro și contra viziunii dumneavoastră de dezvoltare a afacerii.

4. Mențineți independența în decizii
Cel mai adesea un CEO este sfătuit să aleagă candidați din motive specifice de business. Este posibil ca persoana să aibă deja o relație strânsă cu membrii existenți ai boardului sau cu părțile interesate (acționarii) și să fie considerată ca singura persoană care are abilitatea de a ocupa acel post. Indiferent care este „sursa indicațiilor", fiți foarte atenți la sfaturile primite și analizați dacă acea persoană ar fi chiar cea mai potrivită pentru a obține acel loc în board.

5. Evită persoanele lingușitoare
Chiar mai important decât menținerea independenței ca CEO este asigurarea integrității board-ului (echipei). În acest scop, este bine să rezistați tentației de a „umple" un scaun cu cineva cunoscut și care știți că va fi întotdeauna de acord cu dumneavoastră atunci când vă confruntați cu orice problemă. Este greu de acceptat faptul că s-ar putea să nu iei întotdeauna cea mai bună decizie și să nu ai cel mai bun răspuns în rezolvarea unei probleme. Valoarea persoanelor puternice și inteligente este aceea că sunt dispuse să se ridice în picioare pentru convingerile lor. Astfel de oameni vă pot ajuta să evitați să luați o decizie care ar putea fi dăunătoare pentru firmă.

6. Selectează cei mai buni membri de echipă
Fiecare lider vrea să aducă în board, cel mai bun candidat posibil. Adesea, acest lucru înseamnă a găsi pe cineva care este un expert recunoscut într-o anumită arie și care ar fi util companiei. Amintiți-vă că un consiliu este un organism deliberativ, care trebuie să ia deciziile cele mai valoroase atunci când trebuie să facă față unor provocări și să ajungă la un consens prin interacțiune, ca o echipă. Candidatul ales poate avea rezultate excelente în toate domeniile, dar ar putea fi considerat de ceilalți un jucător „pătat”. Dacă este așa, acționează cu cea mai mare precauție pentru că prezența sa poate provoca considerabil mai mult daune decât valoare adăugată.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...