37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   20 de milioane de dolari pentru modernizarea administraţiei fiscale

20 de milioane de dolari pentru modernizarea administraţiei fiscale

08.06.2016616 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Consiliul de Directori Executivi al Băncii Mondiale a aprobat ieri un împrumut de 20 de milioane de dolari pentru modernizarea administraţiei fiscale din R. Moldova. Mai exact, urmează să fie implementat un sistem fiscal centralizat şi unificat cu scopul de a îmbunătăţi colectarea impozitelor, conformarea fiscală şi serviciile pentru contribuabili.

„Obiectivul Moldovei este un serviciu fiscal computerizat modern, unde fiecare poate vedea regulile și acționează conform lor", a declarat Alexander Kremer, Directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova.

Conform raportului Doing Business 2016, în Moldova este nevoie de 185 ore pentru a pregăti, depune și achita impozitele (circa 21 plăți pe an) în comparație cu media de 234,3 ore în regiunea Europei și Asiei Centrale (20,5 plăți pe an) și 175,4 ore în OECD (11,8 plăți pe an). Această reducere a volumului de lucru pentru contribuabili a fost realizată prin introducerea sistemului de declarații electronice, a plăților în regim online pentru unele impozite și reducerea numărului de declarații.

Cu toate acestea, potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale, colectările de venituri fiscale au manifestat o tendință mai puțin pozitivă. Colectările de venituri ca parte din PIB au scăzut timp de trei ani la rând, atingând în 2014 valoarea cea mai joasă dintr-o perioadă de cinci ani, 30,2% din PIB.

„Evoluţia negativă este în mare parte o consecință a constrângerilor structurale și de capacitate din cadrul administrației fiscale. Mai mult decât atât, serviciile pentru contribuabili sunt complicate de lipsa transparenței în privința regulilor și procedurilor. Contribuabilii consideră administrația fiscală ca fiind ineficace și coruptă. 46% din companiile de afaceri și 40% din gospodăriile casnice care au participat în sondajul Transparency International din 2015 au raportat că deseori sunt necesare plăți neoficiale pentru a rezolva diverse probleme cu inspectoratele fiscale și au estimat că suma totală a mitelor plătite inspectoratului fiscal de către companiile de afaceri în 2012 este de 32,4 milioane lei (2,54 milioane dolari)", se arată în comunicat.

„Reprezentanți ai mediului de afaceri, intervievați în cadrul etapei de identificare a proiectului, s-au plâns pe lipsa transparenței în privința chestiunilor fiscale, lipsa unor îndrumări clare cu privire la politicile și procedurile fiscale, lipsa clarității în privința regulilor și procedurilor referitoare la audituri și apeluri și pe accesul limitat la informațiile despre procesul de apel ca fiind problemele principale care contribuie la riscuri sporite legate de guvernare în administrația fiscală din Moldova", mai adaugă experţii Băncii Mondiale.

În prezent portofoliul Băncii Mondiale include 9 proiecte active cu un angajament total de 335,5 milioane de dolari. Domeniile de suport includ reforma de reglementare și dezvoltare a afacerilor, educație, asistență socială, guvernare electronică, sănătate, agricultură, drumuri locale, mediu și altele.

Din momentul aderării Moldovei la Grupul Băncii Mondiale în 1992, mai mult de 1 miliard de dolari a fost alocat pentru aproximativ 60 proiecte de țară.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...