37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   1 milion de lei pentru un cazino. Chirtoacă vrea să adune 200 milioane de lei anual din contul taxelor locale

1 milion de lei pentru un cazino. Chirtoacă vrea să adune 200 milioane de lei anual din contul taxelor locale

18.12.20121.247 views Unimedia.info
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

1 milion de lei pentru un cazino. Chirtoacă vrea să adune 200 milioane de lei anual din contul taxelor locale

Impozite mai mari și taxe noi pentru activități comerciale. Joi, 20 decembrie, Consiliul municipal Chișinău ar putea examina un proiect de hotărâre în acest sens, care este dezbătut de către autorități de mai bine de un an, iar dacă propunerile vor fi aprobate atunci bugetul local s-ar putea îmbogăți cu circa 120 milioane de lei anual, notează UNIMEDIA.

Autoritățile locale propun dublarea taxei pentru drumuri și majorarea taxei pentru activități de prestări servicii, așa cum sunt benzinăriile și spălătoriile auto.

Se propune ca posesorii unităților de transport să achite o taxă dublă pentru exploatarea drumurilor din Capitală. Astfel, din taxele pentru drumuri urmează să fie acumulat un fond rutier al municipiului Chișinău de circa 80 de milioane de lei, iar sursele acumulate vor fi folosite exclusiv pentru reparația străzilor.

La taxa de piață, au fost efectuate mai multe calcule, reieșind din suprafața piețelor - baza impozabilă. În final s-a convenit ca cotele taxei să fie calculate în dependență de următorii coeficienți: tipul pieței, zona de amplasare, regimul de lucru și suprafața pieței. Taxa pe piață, pentru fiecare metru pătrat din suprafața totală a pieței. „Taxele trebuie să fie corecte, proporționale veniturilor și activității comerciale care are loc. Noi am constatat că am fost înșelați în ceea ce privește achitarea taxelor locale. Anterior la piețe, impozitul era de 20% din încasări, acum se va propune o modalitate de impozitare pe metru pătrat, conform suprafeței. Astfel, nu vor mai fi manipulări de cifre cu privire la încasări. Până acum dacă se obținea 12 bănuți pentru metru pătrat, acum vom obține 600 de lei din metru pătrat”, a explicat primarul Dorin Chirtoacă.

Totodată, municipalitatea a introdus noi taxe locale și a mărit o parte din cele existente deja. Agenții economici vor fi obligați să achite o taxă pentru plasarea publicității. Taxa pentru dispozitivele publicitare se propune să fie stabilită taxa în mărime de 500 lei 1m² (23,9 mln lei). „La panouri publicitare, până acum era 500 de lei pentru metru pătrat. Însă, doar imaginile comerciale erau impozitate. De acum încolo vor fi câte 500 lei de metru pătrat de dispozitiv, indiferent dacă are sau nu publicitate”, a menționat edilul Capitalei.

Majorări de taxe vor fi pentru 50 de tipuri de activitate comercială și prestări servicii precum: centre comerciale, magazine universale, pavilioane, hale, restaurante, săli de nunți, cafenele, gherete, etc. „În centrele comerciale arenda pentru 1 metru pătrat este de la 50 la 100 euro pe lună. În același timp, taxa achitată în bugetul municipiului este 15 bani pe lună. Nu este echitabil. Asta în condițiile în care un centru comercial încasează venituri de milioane de euro. Vor fi anumite scutiri de taxe pentru agenții economici care promovează sportul și modul sănătos de viață și va fi o presiune mai mare pe cei care promovează modul nesănătos de viață. Taxă de 5 mii în magazine pentru faptul că vând țigări - asta la fiecare aparat de casă, și 50% pentru faptul că vând alcool”, a precizat primarul.

Dorin Chirtoacă a oferit și un exemplu: „O sală de biliard și bowling achită 1600 de lei anual, adică peste 100 de lei pe lună - cam cât costă ora de bowling. La cazinouri era 75 de mii până acum, eu propun un milion. La sălile cu jocuri de noroc propun să fie 35 de mii de lei”.

Dacă aceste prevederi vor intra în vigoare, în bugetul municipal se vor acumula venituri de 200 milioane de lei din contul taxelor locale față de 80 cât se acumulează în prezent.

Comentarii

  1. Victoria spune:

    De unde sor lua acei 200 milioane de lei-sa calculat de acum…Dar,UNDE se vor duce dupa colectare???!!!… Acesta e o intrebare…Ear alta intrebare:De ce nu se transfera toate cazinourile dupa raza orasului,undeva in padure,unde sa poti nimeri numai pe jos???!!!…Toti socot veniturile din mesile la cazinouri,dar nimeni nu socoate,kiti oameni(in majoritatea cazurilor tineri!!!)se pierd acolo,in sensul direct al cuvintului,kite familii au fost destramate si kite infractiuni se comit de pe urma lipsei banilor pentru a continua jocul???!!!….Stimati domni de la consiliul municipal,d-sta aveti copii???!!!…..Si,in al treilea rind, nu se poate de marit pina la infinit impozitele si taxele din motivul,ca no sa le aiba cine sa le achite,daca sor inchide intreprinderile sub povara lor….Or fuji din tara nu numai investitorii straini,dar si populatia noastra,apta de munca…..

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...