37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   RM va perfecționa procesul de planificare și implementare a proiectelor de investiții capitale

RM va perfecționa procesul de planificare și implementare a proiectelor de investiții capitale

25.10.2019302 views Ministerul Finanțelor
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Republica Moldova va îmbunătăți procesul de planificare și implementare a proiectelor de investiții capitale. Reforma va viza ajustarea legislației naționale, dar și perfecționarea mecanismului de valorificare a resurselor pentru investiții. Despre aceasta a anunțat ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, în cadrul unei întrevederi cu un grup de experți ai Fondului Monetar Internațional, care s-a aflat într-o vizită de lucru în țara noastră, în perioada 9-22 octombrie, curent.

Potrivit Nataliei Gavrilița, de investițiile în infrastructură depinde în mod direct dezvoltarea economică a Republicii Moldova. „Pentru a face investiții durabile în infrastructură trebuie, în primul rând, să avem un sistem eficient de selectare a proiectelor și distribuire a resurselor, bazat pe niște principii foarte riguroase. Banii care merg în investiții trebuie să fie utilizați în mod rațional, astfel ca să contribuie la crearea unei infrastructuri moderne și de calitate. La fel, este important să asigurăm transparența. Oamenii trebuie să știe ce fel de proiecte de infrastructură se vor implementa, ca să poată participa la monitorizarea calității acestora”, a spus Natalia Gavrilița. 

Experții FMI au făcut o evaluare a managementului investițiilor publice din Republica Moldova. La final, aceștia au elaborat un Raport preliminar, care trasează punctele forte și punctele slabe, lacunele existente în sistemul de management a cheltuielilor capitale publice, precum și recomandările de îmbunătățire și perfecționare a sistemului existent.  

Experții FMI au avut ședințe comune cu  autorități publice implicate în procesul de implementare a proiectelor investiționale, inclusiv: Cancelaria de Stat, Curtea de Conturi, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Biroul Național de Statistică, Agenția Proprietății Publice, Administrația de Stat a Drumurilor, Agenția Achiziții Publice, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliul Concurenței, Primăria municipiului Chișinău, S.A. „Moldelectrica”, S.A. „Termoelectrica”.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...