În Monitorul Oficial din 18 ianuarie 2024, a fost publicată Decizia nr. 166 din 30 noiembrie 2023 referitoare la cererea de suspendare a acțiunii Legii nr. 285 din 5 octombrie 2023 pentru modificarea articolului 6 din Codul fiscal.
Astfel, la originea cauzei se află o sesizare depusă la Curtea Constituțională pe 29 noiembrie 2023, pe baza articolelor 135 alin. (1) lit. a) din Constituție, 25 lit. j) din Legea cu privire la Curtea Constituțională și 38 alin. (1) lit. j) din Codul jurisdicției constituționale, de Adunarea Populară a Găgăuziei (Gagauz-Yeri).
Autorul sesizării îi solicită Curții să verifice constituționalitatea Legii nr. 285 din 5 octombrie 2023 pentru modificarea articolului 6 din Codul fiscal. Anterior modificările efectuate, restituirea sumei TVA și accizelor, achitate de către agenții economici din unitatea autonomă cu statut juridic special, se realiza de la bugetul de stat.
Drept urmare, potrivit prevederilor constatate de către Curte, restituirea sumei impozitelor și a taxelor, percepute conform prevederilor Codului fiscal și ale altor acte normative, adoptate în conformitate cu acesta, și plățile în plus care, conform legislației, urmează a fi restituite, se realizează de la bugetul de stat și de la bugetele locale a căror sursă de venit o constituie impozitele și taxele respective, cu excepția restituirii sumei impozitului pe venit al persoanelor fizice care se realizează de la bugetul de stat. Restituirea sumei TVA și a sumei accizelor, achitate de către agenții economici din unitatea teritorială autonomă cu statut juridic special, se realizează de la bugetul acesteia. În cazul în care, după încheierea exercițiului bugetar, suma restituirilor aferente acestor tipuri de venituri depășește suma încasărilor, diferența se acoperă prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat în anul bugetar următor.
Așadar, autorul sesizării i-a solicitat Curții să suspende acțiunea articolului 6 alin. (11) din Codul fiscal pe baza articolelor 251 alin.(2) din Legea nr.317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituțională și 71 din Codul jurisdicției constituționale. În motivarea acestei cereri, autorul a menționat că restituirea sumei TVA și a accizelor, achitate de către agenții economici din unitatea teritorială autonomă cu statut juridic special, va prejudicia bugetul unității teritoriale autonome cu statut juridic special. În special, autorul sesizării a estimat că pentru lunile noiembrie și decembrie 2023 pierderile pentru bugetul local vor reprezenta circa 20-22 milioane lei. Restituirea acestor sume va avea un impact negativ asupra celor mai strigente domenii, precum educația, protecția socială etc. În cazul în care prevederile constatate nu vor fi suspendate, o eventuală neconstituționalitate a acestora nu va fi în stare să acopere prejudiciile iminente care vor surveni în perioada apropiată, din cauza deficitului bugetar și afectării drepturilor patrimoniale ale cetățenilor care locuiesc în unitatea teritorială autonomă.
În jurisdicția sa, Curtea a reținut că în cazul invocării riscului afectării unui domeniu prevăzut de 251 alin.(2) din Legea nr.317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituțională și de articolul 71 din Codul jurisdicției constituționale, autorul cererii trebuie să demonstreze intensitatea și posibilele prejudicii și consecințe negative iminente ale riscului invocat. Doar invocarea riscului și enumerarea unor valori fundamentale nu reprezintă o motivare suficientă și convingătoare în vederea suspendării acțiunii actului sesizat.
Prin urmare, în baza celor menționate supra, Curtea a respins cererea de suspendare a acțiunii articolului 6 alin.(11) din Codul fiscal.