37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Restituirea impozitului pe venit persoanelor fizice în trimestrul I

Restituirea impozitului pe venit persoanelor fizice în trimestrul I

24.05.2019759 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În primele trei luni ale anului curent, suma impozitului pe venit restituită persoanelor fizice a constituit 2,7 mil. lei, potrivit datelor statistice privind sumele acceptate spre restituire a impozitului pe venit persoanelor fizice (cetățeni) pentru trimestrul I al anului 2019.

Comparativ cu aceiași perioadă din anul 2018, suma s-a majorat cu 0,07 mil. lei(2,63 mil. lei). În același timp, suma restituită în primul trimestru din anul curent este mai mică de circa 2 ori față de cea restituită în trimestrul I din 2017 (4,08 mil. lei). 

Potrivit prevederilor art. 83 alin. (5) din Codul fiscal, persoanele fizice care nu sunt obligate să prezinte Declaraţia cu privire la impozitul pe venit, la depistarea faptului de plată în plus la impozit, au dreptul să prezinte o declaraţie în care vor indica suma supraplății, care urmează a fi restituită conform legislaţiei fiscale.

Declarația cu privire la impozitul pe venit poate fi depusă de către contribuabili prin următoarele metode:

• în format electronic, prin intermediul serviciului ,,Declarație electronică”;
• pe suport de hârtie, obținând versiunea de la direcțiile de deservire fiscală a Declarației precompletate în baza actului de identitate sau prin depunerea Declarației rapide;
• prin intermediul oficiului poștal, expediind declarația formularul CET15 printr-o scrisoare recomandată, pe adresa direcției de deservire fiscală la care contribuabilul se deservește;
• începând cu anul 2018, a fost implementată o nouă modalitate de prezentare a declarației și anume prin intermediul ,,Declarației mobile”, pentru persoanele care dispun de semnătură mobilă.

În cazul în care, la momentul depunerii cererii de restituire, de către persoana fizică nu a fost depusă declarația în conformitate cu art.83 alin.(5) din CF, aceasta va completa și va prezentaîn modul general stabilit Declarația aferentă perioadei pentru care se solicită restituirea, o copie a acesteia anexându-se la cerere. Formularul declarației urmează a fi valabil pentru perioada fiscală pentru care se depune cererea. 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...