37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Republica Moldova și UE au semnat acorduri de cooperare în domeniul vamal, fiscal și al ocrotirii sănătății

Republica Moldova și UE au semnat acorduri de cooperare în domeniul vamal, fiscal și al ocrotirii sănătății

08.02.2023238 views Guvernul RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Prim-ministra Republicii Moldova, a semnat, astăzi, la Bruxelles, acorduri în domeniul vamal, fiscal și al ocrotirii sănătății: programele Fiscalis, Customs și EU4Health.

Acordul privind cooperarea în domeniul vamal va permite țării noastre să uniformizeze legislația și politicile în domeniu; să consolideze capacitățile administrative și în domeniul IT; să opereze sisteme electronice europene, dar și să implementeze inovații în domeniul politicii vamale.  

Semnarea Programului UE Fiscalis va contribui la îmbunătățirea schimbului de informații fiscale și întărirea capacității administrative, va consolida abilitățile IT prin dezvoltarea și operarea sistemelor electronice.

În cadrul ceremoniei de semnare a Acordurilor, Prim-ministra a declarat că participarea la programele Uniunii Europene este o parte importantă a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Cel de-al treilea Acord UE-Moldova, semnat a fost Programul „UE pentru sănătate” (EU4Health). Programul are mai multe arii de intervenție, inclusiv consolidarea sistemului de sănătate și a angajaților acestuia, transformarea digitală și lupta împotriva cancerului.

Prim-ministra a declarat că, prin semnarea acestui acord, țara noastră va avea acces la Program pe poziții de egalitate cu statele membre ale UE: „EU4Health va contribui la consolidarea sistemului național de sănătate publică, prin îmbunătățirea gradului de pregătire pentru situațiile de urgență, inclusiv prin creșterea rezilienței în fața crizelor sanitare. De asemenea, programul va contribui la creșterea capacităților de prevenire a bolilor, în special a cancerului și, nu în ultimul rând, va facilita mobilizarea fondurilor pentru digitalizarea asistenței medicale și îmbunătățirea accesului la servicii medicale de calitate”. 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...