37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Republica Moldova şi Republica Belarus au semnat acordul în domeniul securităţii sociale

Republica Moldova şi Republica Belarus au semnat acordul în domeniul securităţii sociale

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Pe data de 23 octombrie Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Belarus, domnul Victor Socolan şi ministrul muncii şi protecţiei sociale a Republicii Belarus, dna Irina Costevici au semnat Acordul între  Republica Moldova şi Republica Belarus în domeniuil securităţii sociale, care este bazat pe principii europene. Acordul prevede că atât Republica Moldova, cât şi Republica Belarus vor achita pensia calculată proporţional perioadelor de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului unde  aceasta domiciliază.

În conformitate cu principiul proporţionalităţii Republica Moldova şi Republica Belarus vor calcula şi achita pensia pentru perioadele de activitate pe teritoriul lor după 31 decembrie 1991. Pentru perioadele de activitate până la 31 decembrie 1991 realizate pe teritoriul fostei URSS pensia se stabileşte şi se plăteşte de statul, pe teritoriul căruia persoana domiciliază la data solicitării.

Acordul are drept scop asigurarea unui cadru de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova şi Republica Belarus, care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau altui stat contractant. Tratatul prevede acordarea pensiilor pentru limita de vârstă, dizabilitate cauzată de afecţiuni generale şi de urmaş, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, care vor fi achitate beneficiarului la locul de domiciliu, în valuta acestui stat.

Acordul va intra în vigoare după îndeplinirea procedurilor interne privind ratificarea tratatului.

Reamintim că actualmente CNAS aplică acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Belarusi privind garanţiile drepturilor cetăţenilor în domeniul asigurării cu pensii, semnat la 12.09.1995 şi bazat pe principiul teritorialităţii. Acordul prevede că în caz de trecere cu domiciliul permanent în Republica Belarus, cetăţeanul Republicii Moldova are dreptul la pensie, indiferent, dacă el a lucrat în această ţară sau nu. Adică, perioada activităţii de muncă din Moldova este luată în calcul la stabilirea pensiei, ca şi cum solicitantul de pensie  ar fi lucrat  pe teritoriul Republicii Belarus. În acest caz, este vorba, de asemenea, şi de stagiul de cotizare, realizat până la destrămarea URSS, adică până în 1992.

La moment Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 12 acorduri în domeniul securităţii sociale: cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania. Acordul semnat cu Turcia  va intra în vigoare după ratificarea documentului de către ambele ţări.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...