37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Reguli de origine mai flexibile pentru mărfurile exportate în cadrul Acordului Central European de Comerț Liber

Reguli de origine mai flexibile pentru mărfurile exportate în cadrul Acordului Central European de Comerț Liber

08.02.202383 views Serviciul Vamal
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Serviciul Vamal informează despre posibilitatea aplicabilității începând cu 01 februarie 2023, în cadrul comerțului preferențial cu părțile CEFTA (Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și Kosovo) a regulilor de origine tranzitorii privind originea preferențială a mărfurilor, în paralel cu prevederile Convenției regionale cu privire la regulile de origine Pan-Euro-Mediteraneene (PEM), decizie luată urmare finalizării procedurilor interne de către toate părțile CEFTA. 

Menționăm că, în așteptarea revizuirii Convenției PEM, majoritatea părților contractante PEM, inclusiv părțile CEFTA, UE și EFTA au decis aplicarea regulilor tranzitorii la nivel bilateral. Noile reguli sunt mai flexibile și se referă atât la reducerea sarcinii administrative din partea autorităților vamale, cât și la simplificarea comerțului, oferirea mai multor oportunități și flexibilitate exportatorilor să devină mai competitivi pe alte piețe.

Convenția PEM este un acord internațional care are ca scop stabilirea unui set unic de reguli privind originea mărfurilor. Părțile Contractante PEM au început discuțiile privind revizuirea Convenției în 2013, în vederea ajustării acesteia la realitatea economică. Din motiv că în 2019 nu s-a reușit adoptarea în unanimitate a convenției revizuite, majoritatea părților contractante PEM au decis să aplice regulile revizuite în avans, la nivel bilateral. În prezent, cele două seturi de reguli (regulile de origine PEM inițiale și regulile tranzitorii) vor fi aplicate în paralel, iar agenții economici vor putea alege care reguli de origine să aplice.

Această nouă etapă a comerțului preferențial în cadrul CEFTA are scopul de a facilita la maxim circuitul liber de mărfuri, prin reducerea birocrației administrative și creșterea volumului comerțului, iar Serviciul Vamal reiterează asupra beneficiilor aplicării regulilor tranzitorii, care pot fi examinate în comunicatul informativ ”Reguli de origine modernizate, simplificate și mai flexibile pentru agenții economici”.

Notă: Posibilitățile de rambursare a taxelor vamale și cumulul total al originii ca beneficii ale regulilor tranzitorii au fost implementate în cadrul CEFTA din 2019.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...