37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Regulamentul special pentru colectarea, analiza și desiminarea datelor statistice, aprobat de Guvern

Regulamentul special pentru colectarea, analiza și desiminarea datelor statistice, aprobat de Guvern

03.02.2022284 views Guvernul RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul a aprobat, în ședința de ieri, Regulamentul privind procedura de stabilire a producătorilor de statistici oficiale. Documentul reprezintă cadrul normativ pentru evaluarea, producerea și diseminarea datelor statistice oficiale pe plan național și internațional. 

Regulamentul prevede și modalitățile prin care anumite instituții pot obține statutul de Alt Producător de Statistici Oficiale (APSO), alături de Biroul Național de Statistică și Banca Națională a Moldovei.

Potrivit prevederilor documentului, pentru obținerea calității de APSO, instituțiile și autoritățile publice trebuie să dispună de capacitatea de a colecta, prelucra, sistematiza, centraliza, analiza și disemina informația statistică, conform principiilor fundamentale ale statisticii oficiale.

Concomitent, calitatea de APSO este retrasă, în una dintre următoarele situații:

  • în cazul reorganizării și/sau modificării sarcinilor și atribuțiilor APSO;
  • în cazul nerespectării de către APSO a cerințelor prevăzute de Regulament sau altor prevederi ale legislației naționale cu privire la statistica oficială.

Nu pot deține calitatea de producător de statistici oficiale entitățile care nu produc date statistice, chiar dacă aceste entități contribuie la producerea statisticilor oficiale, prin oferirea de acces la date individuale sau agregate, fără a fi responsabile de întregul proces statistic, inclusiv de colectarea datelor de la respondenți sau obținerea datelor din alte surse de date, prelucrarea și diseminarea datelor prelucrate.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...