În Monitorul Oficial din 9 mai 2025, a fost publicat Ordinul Serviciului Fiscal de Stat nr. 236 din 23 aprilie 2025 cu privire la modificarea și completarea Regulamentului privind funcționarea posturilor fiscale, aprobat prin Ordinul SFS nr. 665/2018.
Conform modificărilor operate, la instituirea postului fiscal, funcționarul fiscal urmează să aducă la cunoștința contribuabilului (reprezentantului acestuia sau persoanei cu funcție de răspundere) și/sau subdiviziunii (reprezentantului sau persoanei cu funcție de răspundere a acesteia) la care este instituit postul fiscal, despre instituirea postului fiscal, prin înmânarea Ordinului SFS privind instituirea postului fiscal, Ordinului privind desemnarea funcționarului fiscal responsabil de monitorizarea postului fiscal, a copiei Deciziei privind inițierea controlului fiscal și alte documente aferente postului fiscal.
În cazul imposibilității înmânării, documentele menționate se comunică contribuabilului conform prevederilor art. 131 alin. (11) din Codul fiscal*. După caz, se va perfecta și se va comunica citația privind necesitatea prezentării actelor necesare instituirii postului fiscal.
Concomitent, Regulamentul prevede că în caz de apariție a necesității de completare a stocului de blanchete de strictă evidență a contribuabilului (inclusiv a diapazonului de numere), la solicitarea contribuabilului, funcționarul fiscal va oferi accesul persoanei responsabile din cadrul întreprinderii la SIA „Comanda online a formularelor tipizate” pe perioada efectuării comenzii. Concomitent, în cazul în care contribuabilul monitorizat utilizează în activitatea sa serviciul SIA „e-Factura”, la solicitarea contribuabilului, funcționarul fiscal va oferi accesul persoanei responsabile din cadrul întreprinderii la serviciul SIA „e-Factura” și va verifica săptămînal prin contrapunerea tranzacțiilor monitorizate și cele înregistrate în Sistemul Informațional al SFS.
De asemenea, în cazul posturilor fiscale mobile, contribuabilul este obligat să informeze funcționarul fiscal responsabil de monitorizarea postului fiscal, sau șeful nemijlocit al acestuia, despre intenția de efectuare a tranzacțiilor în termen de cel puțin o zi lucrătoare până la documentarea acestora, în caz că valoarea impozabilă a obiectului tranzacției depășește suma de 100 mii lei. Informarea aferentă tranzacțiilor, valoarea cărora nu depășește suma indicată se va efectua în mod general, fără respectarea termenului indicat în prezentul punct (în cazul tranzacțiilor multiple sau continue, contribuabilul va informa despre acestea pentru fiecare zi în parte). Modalitatea și termenele de informare despre tranzacția care urmează a fi efectuată poate fi adusă la cunoștință contribuabilului de către funcționarul fiscal responsabil printr-o altă modalitate decît cea prevăzută, în formă scrisă contra semnătură, dar care să confirme recepționarea informației.
Ordinul a intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
*Art. 131 alin 11 din Codul fiscal
Comunicarea Serviciului Fiscal de Stat cu persoanele menţionate la art.187 alin.(21), inclusiv aducerea la cunoştinţă a actelor administrative, a citaţiilor, a altor acte sau răspunsuri la adresări, se face prin intermediul cutiei poştale din cabinetul electronic personal al contribuabilului de pe portalul Serviciului Fiscal de Stat. Documentele menţionate se consideră recepţionate din momentul intrării în cutia poştală din cabinetul electronic personal al contribuabilului de pe portalul Serviciului Fiscal de Stat.