37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Regulamentul cu privire la certificarea auditorilor, în vigoare

Regulamentul cu privire la certificarea auditorilor, în vigoare

02.09.2019845 views Monitorul Fiscal
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Comitetul de supraveghere a auditului poate lua decizia de admitere la examenul pentru obținerea calificării profesionale de auditor a persoanelor fizice care confirmă o vechime în muncă de cel puțin 15 ani în domeniul economic sau juridic, prin derogare de la cerințele impuse în Regulamentul cu privire la certificarea auditorilor pentru susținerea examenului menționat. Decizia privind aprobarea Regulamentului, adoptată de Instituția Publică „Consiliul de supraveghere publică a auditului” la 16 august curent, a fost publicată în MO din 30 august 2019 și a intrat în vigoare la data publicării.

Documentul prevede modul de organizare și desfășurare a examenului de calificare, stabilește cerințele față de persoanele fizice ce intenționează să obțină certificarea, conține aspecte ale instruirii profesionale continua a auditorilor.

Astfel, Comitetul va institui o comisie, membrii căreia vor fi specialiști din cadrul Ministerului Finanțelor și instituțiilor de învățământ superior la specialitățile examinate. Restricții pentru includerea în componența Comisiei sunt efectuarea auditului situațiilor financiare și implicarea în procesul de pregătire a persoanelor pentru susținerea examenului de calificare.

Regulamentul stabilește lista actelor ce urmează a fi depuse de pretendenții la certificatul de calificare în profesie, cazurile în care acestea pot fi verificate sau se va cere o confirmare suplimentară, accesul la dosare etc.

Actul detaliază procedura de susținere a examenului, care va conține probe scrise la discipline precum auditul, contabilitatea financiară, drept etc. Examenele vor fi susținute în două sesiuni – cea de primăvară (ultima decadă a lunilor martie, aprilie și mai) și cea de toamnă (lunile septembrie, octombrie și noiembrie). 

Examenul se va considera susținut în cazul în care candidatul va acumula din maxim 100 puncte oferite pentru fiecare probă cel puțin câte 80 puncte pentru audit contabilitate financiară și contabilitate managerială, 75 puncte – la proba de drept și managementul financiar, 70 puncte – pentru gestionarea tehnologiilor informaționale și a sistemelor computerizate. 

Totodată, în Regulament sunt indicate tipurile certificatelor de calificare internaționale în domeniul contabilității și auditului, care pot fi recunoscute în țara noastră. 

Încă un aspect descris în actul vizat este sporirea nivelului de calificare a auditorului ce a obținut certificatul de calificare profesională, care poate fi exprimată în participarea la seminare și instruiri naționale și internaționale, scrierea și editarea cărților, articolelor științifice etc.

Amintim, Regulamentul este publicat în MO nr.269-272 din 30 august 2019.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...