37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Reglementarea activității desfășurată de zilieri. Modificările legislative au intrat în vigoare

Reglementarea activității desfășurată de zilieri. Modificările legislative au intrat în vigoare

03.09.2018954 views BizLaw
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Legea privind exercitarea unor activităţi necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de zilieri a intrat, în vigoare ieri. Documentul reglemetează desfășurarea activităților necalificate doar în agricultură. Pentru aceste activități nu va trebui de semnat un contract individual de muncă, însă este suficient doar acordul de voință al părților.

Conform legii, durata zilnică a activităţii necalificate cu caracter ocazional exercitate de către un zilier nu poate depăşi 8 ore. Persoanele cu vârsta de la 16 la 18 ani pot lucra 7 ore, iar persoanele cu vârsta de la 15 la 16 ani – 5 ore. Totodată, minorii cu vârsta de la 15 la 16 ani pot exercita aceste activităţi numai cu acordul în scris al părinţilor sau al reprezentanţilor săi legali dacă, în consecinţă, nu le va fi periclitată sănătatea, dezvoltarea, instruirea şi pregătirea profesională. De asemenea, ei nu pot fi implicați în activități ce urmează să fie desfășurate pe timp de noapte.

Astfel, timpul de muncă al zilierului nu va depăşi 40, 35 sau 25 de ore pe săptămână, în funcție de vârsta zilierului. Timp de un an calendaristic, un zilier poate exercita activități pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă nu mai mare de 90 de zile cumulate.

Remunerația stabilită pentru o zi de lucru a zilierului, adică pentru opt ore, nu poate fi mai mică decât cuantumul minim garantat al salariului pe oră în sectorul real. Conform deciziei Guvernului, în acest an, cuantumul este de 15,44 lei pe oră. Remunerarea se acordă la sfârșitul zilei de lucru, înainte de semnarea în Registrul de evidență de către zilier şi beneficiar. Dacă există acordul în scris al părților, remunerarea poate fi acordată cel târziu la sfîrșitul săptămînii de muncă sau al perioadei de exercitare a activității.

Străinii şi apatrizii pot exercita activităţi necalificate cu caracter ocazional după obţinerea permisului de şedere.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...