37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Recomandări BNM pentru utilizarea sigură a cardului de plată în mediul online

Recomandări BNM pentru utilizarea sigură a cardului de plată în mediul online

06.11.2019351 views Bizlaw
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În cazul în care vrei să faci anumite tranzacții online cu cardul și vrei să fii sigur că totul va fi în regulă trebuie să verifici securitatea comercianților online. Recomandarea vine din partea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) care spune că trebuie să verificați în cadrul platformelor de comerț electronic prezența simbolurilor de 3D - Secure (Mastercad SecureCode, VERIFIED by VISA, American Express SafeKey). Acestea sunt de obicei afișate în partea de jos a paginii web a comerciantului.

De asemenea, verificați dacă site-ul comerciantului este securizat prin prezența logo-ului SSL sau adresa acestuia se începe cu ”https://”, ceea ce indică criptarea informației transmise.

Nu furnizați niciodată PIN-ul, la efectuarea tranzacțiilor online acesta nu este necesar, astfel niciun comerciant online nu are dreptul de a solicita introducerea acestuia într-un câmp dedicat pe platforma de comerț electronic.

Evitați utilizarea opțiunii ”păstrarea datelor”, ce oferă posibilitatea efectuării tranzacțiilor viitoare fără a fi nevoie de a introduce datele cardului de plată.

Utilizarea unui mediu sigur pentru efectuarea plăților

Evitați utilizarea rețelelor Wi-Fi publice pentru efectuarea tranzacțiilor online, întrucât acestea pot fi utilizate pentru capturarea datelor transmise.

Protejați-vă computerul, activând actualizările de securitate oferite de producătorii de software (de obicei gratuit) și instalați un program antivirus sau antimalware, care va contribui la depistarea programelor frauduloase, predestinate să captureze datele cu caracter personal introduse, la depistarea site-urilor create de către infractori cu scopul obținerii unor date confidențiale etc.

Evitați accesarea linkurilor suspecte aflate în e-mailuri, rețele de socializare, programe de transmitere a mesajelor instant, mai ales în cazurile în care se solicită introducerea datelor personale sau a informațiilor de pe card.

În cazul tranzacțiilor online, recomandăm utilizarea unui card virtual, pe contul căruia puteți transfera doar suma necesară tranzacției.

Păstrați toate documentele confirmative aferente operațiunilor efectuate până la decontarea finală a sumelor de pe contul de card.

Gestionarea codului CVV2/CVC2/CID și a parolelor de unică folosință

Nu comunicați nimănui codul CVV2/CVC2/CID sau oricare altă parolă de unică folosință recepționată de la bancă dumneavoastră pentru autorizarea unei plăți sau abonarea la sistemele de tip internet-banking/ mobile-banking.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...