37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Realizările și planurile Ministerului Economiei pentru susținerea antreprenoriatului

Realizările și planurile Ministerului Economiei pentru susținerea antreprenoriatului

26.01.2023276 views Ministerul Economiei
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Economiei a susținut în anul 2022, prin intermediul programelor de suport antreprenorial din gestiunea Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), 1375 de companii din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, alocând în acest sens, circa 720 milioane lei sub formă de granturi, garanții financiare, subvenții etc.

Ministrul Economiei a prezentat, într-o conferință de presă, rezultatele politicilor și instrumentelor de suport implementate în anul 2022, dar și planurile pentru 2023, alături de directorul ODA.

Ministrul a evidențiat că: “În continuare vom susține antreprenorii pentru a-și dezvolta afacerile și pentru a-și valorifica ideiile. Astfel, vom crea noi locuri de muncă și vom contribui la dezvoltarea țării. Pentru a ajuta mediul de afaceri, Ministerul Economiei a inițiat o serie de modificări regulatorii pentru a reduce barierele birocratice și diminua povara administrativă. Lipsa de birocrație încurajează reprezentanții business-ului, făcându-i să activeze legal și să progreseze. În anul 2023 vom continua cu un șir de reforme, care să vină în susținerea Întreprinderilor mici și mijlocii și ne vom axa pe segmental atragerii de investiții în țara noastră.”

Mai mult, ministrul Economiei a mulțumit partenerilor externi pentru susținere în consolidarea capacităților instituţionale ODA și sprijinul acordat  în implementarea planurilor strategice de dezvoltare a sectorului IMM din Republica Moldova.

Directorul ODA a reiterat angajamentul asumat de instituție pentru a dezvolta un parteneriat solid și un dialog eficient cu mediul antreprenorial din Republica Moldova și a anunțat despre lansarea a patru noi programe pentru a susține companiile autohtone la toate etapele de activitate.

Drept rezumat al activității ODA pentru anul 2022,  pot fi menționate 1375 de întreprinderi, care au fost susținute prin diferite forme de suport.

Dintre acestea 541 de companii au accesat finanțare nerambursabilă în valoare totală de circa 162 milioane lei și care au menținut sau creat circa 3300 locuri de muncă.

Pentru 469 de afaceri au fost oferite garanții financiare în valoare de 554 milioane lei, care au susținut credite de circa 1 miliard lei. Pentru alte 86 de afaceri au fost rambursate parțial cheltuielile pentru participarea la expoziții, iar 279 de companii au beneficiat de infrastructura de suport din cadrul celor 11 Incubatoare de afaceri.

Tot în anul 2022 au fost lansate 4 instrumente noi:  

- Programul Start pentru Tineri (granturi până la 200 mii lei)
- Programul de Transformare Digitală (granturi până la 500 mii lei)
- Programul de Susținere a Inovațiilor Digitale și Startup-urilor Tehnologice (granturi până la 500 mii lei) 
- Programul de Retehnologizare și Eficiență energetică (granturi până la  2 milioane lei).

Pentru anul 2023, cu suportul Guvernului și a partenerilor de dezvoltare externi, urmează a fi lansate 4 noi programe care vor susține abilitarea economică a femeilor

- Femei în Afaceri
- Micii Producători
- Furnizori Locali
- Turism Rural.

Totodată, va fi sporit accesul la finanțare pentru IMM-uri prin lansarea produsului Garanții de portofoliu și lansarea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM). Fondul va reprezenta un impuls pentru afacerile cu potențial de creștere, oferind credite cu dobândă redusă, prin intermediul instituțiilor financiare.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...