37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Realizarea angajamentelor CNAS privind aplicarea acordurilor internaţionale de securitate socială

Realizarea angajamentelor CNAS privind aplicarea acordurilor internaţionale de securitate socială

14.04.2021111 views CNAS
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În calitate de instituţie competentă Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică actualmente 14 acorduri în domeniul securităţii sociale cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia şi cu Belarus  care presupun, că calcularea pensiilor se efectuează  în baza principiului proporționalității.Acordurile de securitate socială bazate pe principiul proporţionalităţii prevăd că atât Republica Moldova, cât şi statul contractant calculează şi achită pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu. În acest context, prestaţia socială este stabilită conform legislaţiei fiecărui stat şi se transferă beneficiarului pe teritoriul statului de domiciliere.

Aşadar, în baza prevederilor acordurilor internaționale de securitate socială relatate mai sus, din momentul intrării lor în vigoare până  în aprilie curent, CNAS a stabilit 1168 de pensii, dintre care 479 de pensii, cele mai multe la număr, au fost stabilite și transferate pentru cetățenii domiciliați în Republica Federală Germania. 303 de pensii, inclusiv, pentru limita de vârstă, dizabilitate și de urmaș, au fost stabilite și transmise spre plată în România, pe când în Republica Bulgaria se exportă 147 de prestaţii sociale.

De asemenea, în perioada 2019-2020 au fost stabilite 539 de prestaţii sociale de către instituţiile competente ale altor state contractante pentru cetăţenii moldoveni, domiciliaţi actualmente în Republica Moldova, dar care au activat legal pe teritoriul acestor ţări. Cele mai multe fiind 202 pensii transferate din Germania, din România -106 pensii, Polonia -77 pensii, Republica Cehă -67 pensii şi din Potugalia primesc pensii 49 de cetăţeni ai Republicii Moldova.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...