37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Rata inflației va atinge nivelul minim de 1,9% până la sfârșitul anului, ca ulterior să crească până la 6,5%

Rata inflației va atinge nivelul minim de 1,9% până la sfârșitul anului, ca ulterior să crească până la 6,5%

06.08.2018553 views Bani.md
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Rata anuală a inflației va avea o traiectorie descendentă plasându-se sub nivelul intervalului de variație în următoarele trei trimestre și va atinge nivelul minim de 1.9% în trimestrul IV 2018. Ulterior, traiectoria se va inversa și inflația va crește (6.5% în trimestrul III 2019), revenind în interiorul acestuia în trimestrul II 2019. Sunt datele ultimelor informații furnizate de Banca Națională, ce se conțin în Raportul asupra inflației, făcut public pe data de 3 august 2018.

Inflația de bază va înregistra o traiectorie similară, fiind influențată, în mare parte, de factori ai ofertei. Ritmul de creștere a prețurilor la produsele alimentare se va micșora în anul 2018, cu inversarea trendului în a doua jumătate a anului viitor. Ritmul anual al prețurilor reglementate va scădea în trimestrul curent până la nivelul de -4.4%, însă, ulterior, va accelera, depășind nivelul de 10% în a doua jumătate a anului 2019. După creșterea din trimestrul curent, ritmul anual de creștere a prețurilor la combustibili va avea o traiectorie descendentă pe întreaga perioadă de prognoză.

Cererea agregată va rămâne temperată pe parcursul perioadei de prognoză, urmare a persistenței condițiilor monetare și fiscale restrictive din anul viitor.

Distorsiunile aferente factorilor comerciali și geopolitici determină ca economia mondială să avanseze în continuare într-un ritm moderat. Actualmente, cel mai mare risc la adresa economiei mondiale, îl reprezintă acțiunile cu caracter de protecționism comercial inițiate de SUA și cele cu care a replicat China și alte economii vizate. Complexitatea acestui risc rezultă din incertitudinea extinderii și a viabilității fenomenului. Riscuri considerabile reprezintă și externalizările condițiilor financiare mai restrictive din economiile avansate asupra economiilor emergente.

Până recent, efectul negativ al transferării capitalului financiar din unele economii emergente spre cele avansate a fost contrabalansat, în mare parte, de majorarea cotațiilor internaționale la materiile prime. Însă, stabilizarea prețurilor la resursele energetice asociate cu tensiunile comerciale au cauzat temperarea creșterii unor cotații internaționale, ceea ce ar putea influența negativ creșterea economică în economiile emergente.

Prognoza produsului intern brut în zona euro a fost revizuită în diminuare, ca urmare a înregistrării unui ritm de creștere economică mai mic în trimestrul I 2018 din cauza temperaturilor scăzute și a tensiunilor politice din Italia și Germania. Economia Federației Ruse a atins o oarecare stabilitate depășind consecințele imediate ale sancțiunilor economice internaționale și beneficiind de prețul înalt la petrol. Traiectoria prognozei cross-cursului EUR/USD s-a modificat în condițiile în care în ultimele luni dolarul SUA s-a apreciat. Prețul la petrol se va menține în următoarea perioadă în intervalul de 70-80 dolari SUA/baril și va cumula medii de 72.2 dolari SUA/baril în 2018 și respectiv 73.0 dolari SUA/baril în 2019. Tensiunile comerciale dintre SUA, China și Uniunea Europeană au provocat diminuarea recentă a prețurilor internaționale la produsele alimentare, fiind responsabile de decalarea traiectoriei acestora cu aproximativ două trimestre.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...