37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Rata de bază aplicată la operațiunile de politică monetară a fost diminuată

Rata de bază aplicată la operațiunile de politică monetară a fost diminuată

21.03.2023129 views BNM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în cadrul ședinței din 20 martie 2023, a diminuat rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 3,00 puncte procentuale, de la 17,00 până la nivelul de 14,00 la sută anual.

De asemenea, au fost micșorate ratele de dobândă:
a) la creditele overnight, cu 3,00 puncte procentuale, de la 19,00 până la nivelul de 16,00 la sută anual;
b) la depozitele overnight, cu 3,00 puncte procentuale, de la 15,00 până la nivelul de 12,00 la sută anual.

La fel, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34,0 la sută din baza de calcul. Concomitent, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45,0 la sută din baza de calcul.

Decizia de relaxare monetară continuă măsurile stimulative de politică monetară adoptate începând cu sfârșitul anului trecut.

BNM va monitoriza în continuare procesul inflaționist, evaluând riscurile și incertitudinile asociate, iar deciziile ulterioare ale Comitetului executiv vor depinde de perspectivele actualizate ale inflației.

Următoarea ședință cu privire la promovarea politicii monetare va avea loc pe data de 11 mai 2023, conform calendarului aprobat.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...