37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Rata anuală a inflației evoluează conform prognozei

Rata anuală a inflației evoluează conform prognozei

31.10.2019323 views Banca Națională a Moldovei
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să mențină rata de bază  aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 7,5 la sută anual. Vor rămâne fără modificări și valorile altor instrumente de politică  monetară: 10,5 la sută anual pentru ratele de dobândă la creditele overnight și 4,5 la sută anual la depozitele overnight.

Totodată, s-a decis că normele rezervelor obligatorii se vor menține la nivelul actual - de 42,5 la sută și, respectiv, 17,0 la sută din baza de calcul.

Hotărârea a fost luată în urma evaluării celor mai recente date macroeconomice interne și externe.

Astfel, prognoza cu privire la inflație rămâne valabilă, iar presiunile inflaționiste vor continua până la sfârșitul anului în curs. Acestea vor fi determinate, în principal, de cererea agregată, majorarea costului unitar al forței de muncă și efectul sezonier. Situația se va inversa în primul trimestru al anului 2020, când inflația va începe să se diminueze.

În luna septembrie, rata anuală a inflației a constituit 6,3 la sută. Astfel, aceasta a evoluat conform prognozei.

Potrivit datelor disponibile, s-a înregistrat o creștere economică pronunțată în prima jumătate a anului, care se va menține până la finele anului în curs, dar mai modest. În trimestrul II 2019, investițiile populației au crescut față de consum, inclusiv datorită creșterii veniturilor.

Totodată, volumul creditelor noi acordate în moneda națională pe parcursul trimestrului precedent a constituit 5,8 miliarde lei, înregistrând o creștere anuală de 26,1 la sută. De menționat că persoanelor fizice și celor juridice le-au revenit ponderi similare, acestea fiind de 50 la sută din volumul total de credite acordate.

În ședința de astăzi a Comitetului executiv a fost aprobat și Raportul asupra inflației nr. 4, 2019, care urmează să fie publicat săptămâna viitoare.

BNM va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile macroeconomice interne și externe, riscurile și incertitudinile asociate evoluției inflației, pentru a asigura menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu.

Următoarea ședință cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 11 decembrie 2019.

Decizia de politică monetară din 30 octombrie 2019:

Evoluţia ratelor dobânzilor

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...