37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Rata amortizorului anticiclic pentru expunerile din credite situate în Republica Moldova

Rata amortizorului anticiclic pentru expunerile din credite situate în Republica Moldova

20.01.2023261 views BNM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a stabilit rata amortizorului anticiclic pentru expunerile din credite situate în Republica Moldova, luând în considerare referențialul pentru amortizor la situația de la finele trimestrului III al anului 2022.

Astfel, în trimestrul III 2022, raportul Credit/PIB trimestrial a constituit 90,6%, iar devierea raportului Credit/PIB față de tendința sa pe termen lung înregistrează valoare negativă de -11,4%. Nivelul indicatorului Credit/PIB denotă absența riscurilor sistemice ciclice legate de creșterea excesivă a creditării, ceea ce susține decizia de a menține rata amortizorului anticiclic pentru expunerile relevante din Republica Moldova la nivelul de 0%.

În același timp, în vederea calculării corecte a amortizorului anticiclic de capital specific băncii, băncile trebuie să asigure evidența adecvată a ratelor amortizorului anticiclic aplicabile pentru statele în care au expuneri relevante din credite.

Decizia a fost luată în baza analizelor și studiilor efectuate de BNM, care au ca scop evaluarea riscurilor potențiale pentru sectorul bancar. Frecvența revizuirii ratei amortizorului anticiclic pentru Republica Moldova este trimestrială.

Hotărârea Comitetului executiv al BNM nr.1 din 12.01.2023 cu privire la stabilirea ratei amortizorului anticiclic pentru expunerile din credite situate în Republica Moldova a intrat în vigoare la data adoptării și a fost publicată în Monitorul Oficial din 19 ianuarie 2023

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...