37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Raportul privind executarea fondurilor AOAM pentru 2021, aprobat de Parlament

Raportul privind executarea fondurilor AOAM pentru 2021, aprobat de Parlament

24.06.2022401 views CNAM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, a prezentat în cadrul şedinţei de joi, 23 iunie, a Parlamentului raportul privind executarea fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) pentru anul 2021.

Potrivit documentului, în fondurile AOAM au fost acumulate venituri în sumă de peste 11 miliarde 540 de milioane de lei, fiind în creştere cu 35,1% faţă de anul precedent.

Cea mai mare parte (50,5%) din totalul acumulărilor a revenit transferurilor de la bugetul de stat, inclusiv pentru persoanele asigurate de Guvern, după care urmează veniturile proprii – primele de asigurare sub formă de contribuţie procentuală, cele în sumă fixă și alte venituri, care au atins o cotă de 49,5%. În comparaţie cu 2020, transferurile de la bugetul de stat au crescut cu 65,1%, iar încasările primelor AOAM în cotă procentuală – cu 14,1%.

În acelaşi timp, cheltuielile din fondurile AOAM au însumat peste 11 miliarde 552 de milioane de lei, cu 37,4% mai mult în comparație cu anul precedent.

Cele mai multe mijloace financiare, peste 11 miliarde 436 de milioane de lei sau 99% din totalul cheltuielilor, au fost alocate din fondul de bază, destinat achitării serviciilor medicale și farmaceutice. Această cifră este în creştere cu 38,3% faţă de 2020. Ca și în anii precedenți, mai mult de jumătate (54,6%) din mijloacele financiare ale fondului de bază au fost alocate pentru asistenţa medicală spitalicească, urmată de asistența medicală primară – 25,4%.

Adițional, din mijloacele planificate (15 milioane de lei) pentru anul trecut în fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilior publici de servicii medicale au fost valorificate peste 9, 5 milioane de lei. Acești bani au fost alocați pentru implementarea a 10 proiecte investiționale din numărul total de 13 declarate câștigătoare. Cea mai mare parte a cheltuielilor, peste șase milioane de lei, a fost direcţionată pentru dotarea a șapte spitale publice cu echipament medical necesar în combaterea COVID-19. Valorificarea incompletă a surselor financiare din fondul respectiv a fost condiționată inclusiv de diferenţa dintre sumele contractelor de finanţare şi ale celor de achiziţie, tergiversarea procedurilor de achiziţii.

Totodată, cheltuielile din fondul de administrare au fost executate la nivel de 93,5% față de prevederile anuale.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...