37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Raportul asupra inflației. Prognozele BNM

Raportul asupra inflației. Prognozele BNM

16.02.2023262 views BNM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în trimestrul IV 2022, rata anuală a inflației a fost marginal inferioară valorii anticipate în Raportul asupra inflației, noiembrie 2022, diminuându-se de la 34,6 la sută în luna octombrie 2022 până la 30,2 la sută în luna decembrie 2022. Ca rezultat, similar perioadei anterioare, în trimestrul IV 2022, rata anuală a inflației s-a plasat în continuare peste limita superioară a intervalului de 5,0 la sută ±1,5 puncte procentuale.

Potrivit raportului asupra inflaţiei publicat de BNM, rata anuală a inflației va avea în continuare o tendință descendentă rapidă pe parcursul anului curent și relativ stabila ulterior, până la sfârșitul, perioadei de prognozate. Astfel, rata anuală a inflației, va înregistra valoarea maximă de 24,2 la sută în trimestrul I 2023 și, valoarea minima de 4,0 la sută în trimestrul II 2024. Inflația medie anuală va fi de 13,7 la sută și de 5,5 la suta în anul curent și, respectiv, în anul viitor.

Din punct de vedere a inflației lunare există o probabilitate înaltă că aceasta se va plasa în limita intervalului de incertitudine la finele lunii decembrie 2023. Ritmul anual al inflației de bază se va diminua rapid pe parcursul anului curent, după care va spori ușor până la finele orizontului de prognoză. Rata anuală a prețurilor produselor alimentare va urma o tendință descendentă până în trimestrul II 2024, ulterior va crește ușor până la sfârșitul orizontului de prognoză. Ritmul anual al prețurilor reglementate se va diminua semnificativ pentru întreaga perioadă de prognoză. Rata anuală a prețurilor la combustibili va continua să se diminueze semnificativ în primele trei trimestre consecutive de prognoză, după care va spori ușor până la finele orizontului de prognoză.

Concomitent, cererea agregată va fi negativă pe parcursul anului curent și în prima jumătate a anului viitor, din cauza deteriorării cererii externe și a finanțării consumului casnic, dar și a restricționării condițiilor monetare. Totodată, impulsul fiscal neutru va menține o cerere agregată negativă în prima parte a prognozei, ulterior, în a doua jumătate a anului viitor, va avea un impact pozitiv.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...