37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Raportarea către stat este încă o povară prea mare pentru business

Raportarea către stat este încă o povară prea mare pentru business

24.02.2020592 views Consecon.gov.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Potrivit estimărilor Secretariatului Consiliului Economic, efectuate în baza datelor colectate de la un șir de întreprinderi, companiile din anumite sectoare cheltuie milioane de euro pentru pregătirea și prezentarea rapoartelor, și altor informații, instituțiilor satului. O mare parte din aceste cheltuieli sunt nejustificate și pot fi evitate, susțin agenții economici.

Pentru a reduce povara de raportare, pe parcursul ultimilor doi ani autoritățile – Serviciul Fiscal de Stat, Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe, Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), Casa Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) și Biroul Național de Statistică (BNS) – în colaborare cu Consiliul Economic au elaborat și implementat o soluție de Ghișeu Unic în raportare. La moment prin această platformă se depun rapoarte către Serviciul Fiscal de Stat, CNAM și CNAS. Prin Ghișeul unic se mai depun 26 de rapoarte către BNS.

Subiectul reducerii poverii de raportare pentru comunitatea de afaceri se află în vizorul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru din anul 2017. Prin intermediul Grupului de Lucru 5 – Îmbunătățirea poziției Moldovei în clasamentele economice internaționale, sunt identificate soluții pentru reducerea poverii de raportare.

În ședința de astăzi a Grupului de Lucru, reprezentanții instituțiilor statului și ale comunității de afaceri au explorat posibilitățile de conectare și altor autorități la Ghișeu Unic. Reprezentanții comunității de afaceri susțin că statul trebuie să întreprindă eforturi mai considerabile pentru a reduce la maxim costurile legate de raportare.

În perioada următoare participanții la dezbateri vor veni cu propuneri de optimizare sau chiar  excludere a unor rapoarte. Propunerile vor fi sintetizate și analizate, în colaborare cu instituțiile de resort în cadrul platformei Conciliului Economic.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică în Moldova activează 55 mii de agenți economici. La moment nu există o statistică cu privire la numărul total al rapoartelor și informațiilor pe care le prezintă aceștia instituțiilor statului.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...