37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Provocările socio-economice ale pandemiei de COVID-19 abordate la reuniunea Consiliului Economic al CSI

Provocările socio-economice ale pandemiei de COVID-19 abordate la reuniunea Consiliului Economic al CSI

16.09.2020515 views MEI
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, împreună cu secretarul de stat, Iuliana Drăgălin, au participat la cea de-a 87-a reuniune a Consiliului Economic al Comunității Statelor Independente. Reuniunea s-a desfășurat în regim de videoconferință cu participarea reprezentanților celor 10 țări-membre ale CSI.

În debutul evenimentului, oficialii au făcut un schimb de opinii privind situația socio-economică din statele membre ale CSI și provocările pandemiei de COVID-19. Subiectele abordate în cadrul reuniunii au inclus principalele rezultate ale implementării Strategiei de dezvoltare economică a CSI până în 2020, dar și a proiectului Planului de acțiuni pentru implementarea primei etape a Strategiei de dezvoltare economică a CSI până în 2030.

Ministrul Railean a afirmat că, Republica Moldova va continua să depună eforturi pentru realizarea principalelor obiective ale cooperării în cadrul CSI, printre care dezvoltarea relațiilor comerciale și economice, colaborarea în domeniile TIC și transporturi.

„Guvernul Republicii Moldova și-a îndreptat toate eforturile spre minimizarea impactului crizei pandemice asupra cetățenilor și mediului de afaceri, acordarea suportului necesar pentru adaptarea întreprinderilor la noile condiții de activitate, relansarea economiei, digitalizarea serviciilor publice, atragerea investițiilor. În pofida dificultăților existente, consider că trebuie să utilizăm eficient potențialul existent pentru depășirea problemelor cu care se confruntă fiecare stat”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Totodată, Sergiu Railean s-a referit la comerțul exterior al Republicii Moldova cu țările CSI, menționând că în primele șase luni ale anului 2020, volumul comerțului s-a ridicat la 780 milioane de dolari, ponderea țărilor CSI în comerțul exterior al Republicii Moldova fiind de 21,87%. Exporturile pe piața CSI au constituit 194 milioane de dolari, fiind în diminuare cu 4% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, iar importurile au înregistrat o valoare de 585 milioane de dolari, fiind în scădere cu 16%, comparativ cu prima jumătate a anului trecut.

De asemenea, a fost prezentat conceptul proiectului programului interstatal de cooperare în domeniul inovațiilor dintre statele membre CSI pentru perioada până în 2030.

Următoarea reuniune a Consiliului Economic al Comunității Statelor Independente este preconizată pentru data de 4 decembrie 2020.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...