37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Protecţia socială a cetăţenilor Republicii Moldova care muncesc în Republica Letonă

Protecţia socială a cetăţenilor Republicii Moldova care muncesc în Republica Letonă

29.09.2021485 views CNAS
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În perioada 28-30 septembrie 2021, în format de video conferinţă se desfăşoară cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Letonia precum şi Acordului dintre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova şi Ministerul Bunăstării al Republicii Letonia pentru implementarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Letonia.

Delegaţia moldavă a fost compusă din experţi în domeniul asigurărilor sociale ai Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Acordul are drept scop asigurarea unui cadru de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante.

Acordul garantează cetăţenilor Republicii Moldova şi cetăţenilor Republicii Letonia dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale precum şi la ajutorul de deces din partea statului unde a activat legal. Adică persoanele care au lucrat legal vor avea posibilitate să-şi exercite în deplină măsură drepturile sale de pensie, indiferent de locul unde vor domicilia în viitor. Procedura de totalizare a perioadelor de asigurare prevăzută prin proiectul acordului permite cetăţenilor Republicii Moldova, care au activat legal în Republica Letonia, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani realizaţi în statul nostru, să obţină dreptul la pensie, calculată proporţional perioadelor de contribuţie în Moldova dar nu să beneficieze de alocaţie socială.

Potrivit prevederilor Acordului, fiecare stat va aplica legislaţia naţională în domeniu stabilirii prestaţiilor sociale, iar pensia va fi transferată pe teritoriul statului în care beneficiarul domiciliază la moment.

În prezent Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 14 acorduri în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus, care prevăd aceleaşi garanţii sociale pentru lucrătorii şi pensionarii migranţi.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...