37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Protecția datelor cu caracter personal: 639 operatori înregistrați în 2018

Protecția datelor cu caracter personal: 639 operatori înregistrați în 2018

22.03.2019962 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În anul 2018 au fost înregistrați în Registrul de evidență a operatorilor de date cu caracter personal 639 operatori şi 938 sisteme de evidență a datelor cu caracter personal.

Totodată, potrivit Raportului de activitate al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) pentru anul 2018, în total, pe parcursul anului au fost examinate 1388 de notificări depuse în vederea înregistrării în Registru.

Numărul operatorilor a crescut cu 130 față de anul 2017, când au fost înregistrate 500 persoane, și cu 253 mai mulți comparativ cu anul 2016, când au fost înregistrați 386 operatori. Ponderea cea mai mare din numărul operatorilor înregistrați în anul 2018, la fel ca şi în anul 2017, o au persoanele care exercită profesii liberale, cum ar fi notarii și avocații, ceea ce demonstrează conştientizarea de către operatorii vizați a necesității respectării prevederilor legale din domeniul protecției datelor cu caracter personal şi a riscurilor generate în cazul prelucrării acestor date, inclusiv a categoriilor speciale.

În raport se mai menționează că notificările înainate spre examinare au vizat inclusiv bazele de date și registrele automatizate sau manuale ținute în vederea desfăşurării activității de bază a operatorilor, în timp ce în anii precedenți notificările se refereau la controlul accesului în sediu, supravegherea video, resursele umane, evidența contabilă — sisteme care conțin date cu caracter personal, dar care nu determină prelucrările de date efectuate în vederea realizării sarcinilor atribuite entităților.

În același timp, o mare parte din sistemele de evidență de importanță națională care conțin un volum considerabil de date cu caracter personal, inclusiv date de categorie specială, ramân a fi în afara verificării. Aici sunt menționate sisteme ca SIA “Alegeri”, SIA „Asistența Medicală Primară”, SIA „Transplant”, Sistemul Informațional Integrat Vamal, Sistemul informațional de Management în Educație, Sistemul Informațional de Gestiune a Vizelor etc.

Totodată, pe parcursul anului 2018 consultanții Centrului au oferit circa 1147 de consultații și instrucțiuni.

Operatorii de date cu caracter personal, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1123 din 14 decembrie 2010, prezintă Centrului rapoarte privind incidentele de Securitate a sistemelor informaţionale, fiind menționată creşterea numărului acestor rapoarte. Astfel, pentru anul 2017 au fost depuse 612 rapoarte, în creștere față de anul 2016, când au fost prezentate 532 rapoarte. De asemenea, indicatorul a crescut semnificativ față de anul 2015 – 367 rapoarte și față de anul 2014, când au fost prezentate 32 rapoarte.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...