37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2021, examinat de Consiliul de administraţie al CNAM

Proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2021, examinat de Consiliul de administraţie al CNAM

25.11.2020247 views CNAM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină a examinat luni, 23 noiembrie, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2021. Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 11 miliarde 321 milioane de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2020, este prognozată majorarea veniturilor şi a cheltuielilor cu 35%.

Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă, precum şi cea în formă procentuală din salariu şi din alte recompense vor rămâne neschimbate. Astfel, prima în sumă fixă va constitui 4 056 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate reducerile de 50%, 60% şi 75%. Prima în formă procentuală din salariu va fi păstrată la nivel de 9%.

Cea mai mare parte a fondurilor AOAM, în jur de 11 miliarde 158 de milioane de lei, urmează a fi acumulată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale curente. Această cifră este cu aproape 2 miliarde 932 de milioane sau cu 35,6% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2020. Creşterea respectivă urmează să acopere cheltuielile necesare realizării Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

De asemenea, proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2021 prevede acoperirea cheltuielilor aferente majorării cu 30% de la 1 ianuarie 2021 a salariilor de funcţie al personalului angajat în instituţiile medico-sanitare publice. Totodată, este prevăzută acoperirea cheltuielilor destinate sporului pentru motivarea personalului antrenat în acordarea asistenţei medicale persoanelor cu COVID-19.

Cea mai mare creştere, cu peste 1 miliard 632 de milioane de lei sau cu 38,9% faţă de suma aprobată pentru anul curent, este planificată la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti. Suma totală planificată pentru acest tip de asistență medicală va depăși 5 miliarde 824 de milioane de lei. Acest fapt va permite acoperirea financiară a serviciilor spitaliceşti acordate pacienţilor cu COVID-19, a serviciilor acordate de unităţile de primiri urgenţe, a cazurilor de chirurgie de zi, precum şi a serviciilor din cadrul programelor speciale.

Pentru asistenţa medicală primară este planificată o creştere cu peste 667 de milioane de lei sau cu 29,5% faţă de bugetul aprobat pe 2020. Majorarea respectivă va asigura, printre altele, acoperirea unui număr mai mare de medicamente compensate, inclusiv preparate pentru pacienţii cu diabet, compensarea unor tipuri de dispozitive medicale (glucometre, pungi colectoare pentru stome), precum şi extinderea listei medicamentelor compensate. Cheltuielile destinate medicamentelor compensate au fost prevăzute în sumă de aproape 678 de milioane 619 mii de lei sau cu 23,7 milioane mai mult faţă de suma aprobată pentru anul curent.

La nivelul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu sunt prevăzute mijloace financiare în creştere cu peste 212 milioane de lei sau cu 27,3%. Din aceşti bani urmează a fi finanţate medicamente şi consumabile achitate suplimentar, servicii de intervenţie timpurie copiilor de la naştere până la 3 ani cu nevoi speciale/tulburări de dezvoltare şi risc sporit, tratamentul de reabilitare a copiilor cu dizabilităţi neuro-locomotorii, servicii de reabilitare oftalmologică a persoanelor cu vedere slabă.

Mijloacele financiare pentru asistenţa medicală urgentă prespitalicească sunt prevăzute în sumă de peste 1 miliard 74 milioane de lei, cu circa 368 de milioane sau 52,1% mai mult faţă de suma aprobată pe anul 2020.

Îngrijirile medicale la domiciliu urmează a fi finanţate cu peste 98 de milioane de lei, cu peste 30 de milioane sau cu 44,8% mai mult faţă de volumul aprobat pe anul curent. În cadrul acestui subprogram vor fi finanţate şi serviciile prestate de centrele comunitare de sănătate mintală şi de sănătate prietenoase tinerilor.

Suma pentru serviciile de înaltă performanţă vor creşte cu aproape 22 milioane de lei sau cu 9,8% faţă de cea aprobată pe 2020.

Pentru anul viitor, în fondul măsurilor de profilaxie au fost planificate 45 de milioane de lei, iar în cel de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale – 15 milioane.

Membrii Consiliului de administraţie al CNAM au abordat la şedinţă şi redistribuirea, în cadrul fondului de bază, a 29 de milioane de lei din subprogramul „Asistenţa medicală specializată de ambulator” către subprogramul „Asistenţa medicală spitalicească”, pentru acoperirea suplimentului de 100% la salariul personalului medical antrenat în lupta cu COVID-19.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...