37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Proiectul HG cu privire la comisiile interguvernamentale de colaborare economică, comercială, ştiinţifică şi tehnică

Proiectul HG cu privire la comisiile interguvernamentale de colaborare economică, comercială, ştiinţifică şi tehnică

04.10.2019342 views Particip.gov.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comisiile interguvernamentale pentru colaborare economică, comercială, ştiinţifică şi tehnică între Republica Moldova și țările partenere au fost instituite în baza Acordurilor bilaterale de colaborare comercial-economică, Acordurilor cu privire la comerțul liber, precum şi Tratatelor de prietenie și colaborare, și își desfășoară activitatea în limita prevederilor acestor acte.

Comisiile mixte reprezintă un instrument important în dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu țările de interes pentru Republica Moldova. Comisiile în cauză monitorizează progresul implementării acordurilor bilaterale, înţelegerilor convenite şi prevederilor stipulate în protocoalele ce se semnează, de către Părţi, la finele ședințelor respective. Activitatea acestora contribuie la consolidarea relațiilor economice reciproce, majorarea volumului schimburilor comerciale, precum și la promovarea exporturilor și atragerea investițiilor.

În relaţiile cu principalii parteneri economici, precum România, Federația Rusă, Ucraina, Belarus sau Turcia, SUA, etc., comisiile mixte constituie un important mecanism de colaborare, care cuprinde un șir vast de oportunităţi de cooperare bilaterală în domeniile de interes comun.

Activitatea Comisiilor interguvernamentale cu țările partenere din Asia Centrală, este specifică, pentru care motiv, posibilitatea întrunirii acestora este mult mai rară. Convocarea acestor Comisii este în strînsă interdependență cu interesul reciproc de consolidare a relaţiilor de cooperare dintre părţi, piaţa strategică şi potenţialul de dezvoltare, precum şi subiectele înaintate pentru agenda reuniunilor organizate de către ministerele și instituţiile responsabile.

O importanţă aparte o au Comisiile interguvernamentale cu ţările membre ale Uniunii Europene, obiectivul primordial al cărora fiind dezvoltarea dialogului economic, obţinerea asistenţei tehnice sectoriale şi schimbul de experienţă în vederea ajustării cadrului legislativ la cerinţele Uniunii Europene. Activitatea Comisiilor interguvernamentale prezintă rezultate vizibile, iar înţelegerile convenite la nivel înalt impulsionează dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre Republica Moldova şi ţările partenere.

Proiectul și Nota informativă.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...