37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Proiectul de lege privind achizițiile în sectorul utilităților, adoptat de Parlament în lectură finală

Proiectul de lege privind achizițiile în sectorul utilităților, adoptat de Parlament în lectură finală

22.05.2020304 views Ministerul Finanțelor
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Legea privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale a fost adoptată în lectură finală de Parlamentul Republicii Moldova.

Scopul principal al legii constituie reglementarea procedurile de atribuire a contractelor de achiziție în sectoarele respective în mod transparent, nediscriminatoriu, competitiv și deschis și alinierea la cadrul normativ național la acquis-ul Uniunii Europene, prin transpunerea elementelor de bază ale directivei Uniunii Europene nr. 2014/25/UE din 26 februarie 2014.

Legea reglementează procedurile de achiziții pentru companii publice și private din sectoarele nominalizate. Reglementarea include: modul de asigurare a transparenței achizițiilor, modul de stabilire a criteriilor de evaluare echitabile, modul de raportare și informare, etc.

Prevederile Legii se aplică contractelor care depășesc următoarele praguri:

  1. pentru contractele de produse și de servicii, precum și pentru concursurile de soluții - 800 000 de lei;
  2. pentru contractele de lucrări  - 2 000 000 de lei;
  3. pentru contractele de achiziții care au ca obiect servicii sociale și alte servicii specifice – 1 000 000 de lei.

Contractele de achiziții a căror valoare estimată, fără taxa pe valoarea adăugată, nu depășește pragurile menționate mai sus sunt reglementate de Guvern.

Menționăm că punerea în aplicare a Legii privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale va asigura transparența cheltuielilor la prestarea serviciilor de interes public, eficientizarea lor și în final corectitudinea la formarea prețurilor la serviciile nominalizate.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...