Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de ieri, 21 decembrie, avizele amendamentelor la proiectele legii bugetului de stat, legii bugetului asigurărilor sociale de stat și legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2023, precum și avizele asupra amendamentelor la proiectul politicii fiscale și vamale 2023.
Respectiv, la proiectul legii bugetului de stat au fost înregistrate 16 amendamente, care prevăd cheltuieli suplimentare în sumă de circa 2623,5 mil. lei, dintre care 2546,2 mil. lei sunt solicitări pentru autorități publice locale. Dintre acestea Guvernul a susținut integral 7 și parțial 5.
Concomitent, la proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat, printre amendamente susținute se regăsește amendamentul care prevede majorarea cuantumului ajutorului de deces de la 1100 lei la 5000 lei veteranilor de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova.
Singurul amendament la proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2023, ce prevede majorarea cheltuielilor pentru subprogramul „Asistența medicală urgentă prespitalicească” cu 85 875,3 mii lei, nu a fost susținut, întrucât propunerile de modificare implică creșterea cheltuielilor fondurilor fără identificarea surselor de acoperire.
Cât privește avizul la proiectul legii politicii fiscale și vamale pentru anul 2023, amendamentul ce vizează completarea art.260 din Codul fiscal (aplicarea amenzilor în mărimea de la 12% la 15% din suma nedeclarată (diminuată) a venitului impozabil în cazul în care pentru aplicarea cotei zero la impozitul pe venit în perioada 2023-2025, acesta a fost intenționat micșorat (diminuat) de către contribuabilul), a fost acceptat.
În același context, a fost susținută introducerea regimul fiscal separat pentru agenții economici ce desfășoară activități în domeniul comercializării deșeurilor feroase și neferoase; majorarea plafonului veniturilor obținute din activitățile
independente până la 1200000 lei; modificarea metodei de evidență a vânzărilor și procurărilor efectuate de către persoanele fizice care desfășoară activitatea independentă, precum și modul de calculare, achitare și declarare a impozitului pe venit etc.