37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Proiect: Mașinile electrice ar putea fi scutite de taxa de drum, iar mașinile hibride ar putea avea înlesniri

Proiect: Mașinile electrice ar putea fi scutite de taxa de drum, iar mașinile hibride ar putea avea înlesniri

12.06.2018754 views Bani.md
(1 voturi, medie: 2,00 din 5)
Se încarcă...

Șoferii care dețin o mașină electrică, ar putea fi scutiți de achitarea taxei pentru folosirea drumurilor din Republica Moldova, iar cei care au un autovehicul de tip hibrid – ar putea chita doar jumătate din sumă. Este propunerea deputatului neafiliat Vladimir Cernat, care a înregistrat în Parlament o proiect cu astfel de prevederi.

Deputatul, care este autorul acestui proiect, propune modificarea a două articole din Codul Fiscal.

Primul articol, propus spre modificare este art. 338, alineatul 2, care prevede excepțiile privind obiectul impunerii taxei pentru folosirea drumurilor.

Articolul 338. Obiectul impunerii

(2) Nu constituie obiect al impunerii:
a) tractoarele şi remorcile folosite în activitatea agricolă;
b) autovehiculele pentru transportul în comun pe fir electric;
c) autovehiculele din dotarea forţei militare străine, în conformitate cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte.

Astfel, pe lângă tractoare și remorcile folosite în activitatea agricolă, autovehiculele pentru transportul în comun pe fir electric și autovehiculele din dotarea forței militare, se propune ca și autovehiculele acționate electric să fie scutite de la achitarea taxei pentru drumuri.

Cel de-al doilea articol, propus spre modificare este art. 343, care prevede înlesniri de la achitarea taxei. În prezent, sunt scutite de taxă doar persoanele cu dizabilități posesoare de autovehicule cu acționare manuală.

Articolul 343. Înlesniri
Sînt scutite de taxă persoanele cu dizabilităţi posesoare de autovehicule cu acţionare manuală.

Autorul proiectului propune taxe micșorate cu 50% pentru persoanele fizice și juridice, deținătoare de autovehicule de tip hibrid.

Deputatul menționează că proiectul este elaborat în scopul îmbunătățirii cadrului legal, în vederea stimulării achiziției și posesiei de autovehicule electrice și hibride, precum și promovării acestora, care va duce la reducerea gradului de poluare.

În nota informativă, autorul menționează că la momentul actual, taxa de drum pentru mașinile hibride este calculată prin aceeaşi metodă ca la autovehiculele convenţionale cu sistem de propulsie bazat exclusiv pe motorizare cu ardere internă, respectiv în funcţie de capacitatea motorului cu aprindere.

Această variantă aduce la situaţia în care anumite modele hibride sunt taxate mai mult decât modelele cu propulsie convenţională, deşi au emisii CO2 mai mici.

De menționat că proiectul a fost înregistrat în Parlament și propus spre examinare.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...