37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Programul USAID susține modernizarea Serviciului Vamal

Programul USAID susține modernizarea Serviciului Vamal

20.12.2019297 views Serviciul Vamal
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Serviciul Vamal continuă implementarea proiectelor de dezvoltare și modernizare a sistemului vamal, care vor avea ca rezultat facilitarea comerțului internațional și îmbunătățirea calității serviciilor prestate de instituție.

Obiectivele realizate până la această etapă și acțiunile ce urmează a fi întreprinse au fost discutate în cadrul unei întrevederi a Directorului interimar al Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, cu Directorul Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova (Programul USAID), Douglas Muir. La întâlnire au participat și reprezentanți ai Ambasadei SUA și ai Misiunii USAID Moldova.

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte referitoare la Portalul Informațional Comercial (en. Trade Information Portal), Centrul de Apel, Sistemul de gestionare a fluxului mijloacelor de transport la frontieră, Modulul pentru trimiterile poștale expres și alte inițiative comune.

Implementarea Portalului Informațional Comercial se află în stadiu final și va putea fi accesat deja din primul trimestru al anului 2020. Acesta reprezintă o platformă interactivă, care va conține toate informațiile necesare unui agent economic implicat în comerțul extern. Pe acest portal utilizatorii vor putea găsi informații privind regimurile și destinațiile vamale, declararea mărfurilor, clasificarea și originea acestora, contingente, acte permisive, taxele pentru toate categoriile de mărfuri etc.

Programul USAID acordă asistență Serviciului Vamal și în reformarea Centrului de Apel, care va fi lansat în luna ianuarie 2020. Odată cu restructurarea acestuia, operatorii vor prelua apelurile 24 din 24, astfel că cetățenii se vor putea adresa la orice oră pentru a solicita informații sau a denunța eventuale abuzuri admise de funcționarii vamali.

De asemenea, în cadrul întrunirii a fost stabilit că Sistemul de gestionare a fluxului mijloacelor de transport la frontieră va fi dezvoltat în continuare ca soluție pentru fluidizarea traficului în punctele de trecere a frontierei. Este vorba despre un sistem electronic care le-ar permite transportatorilor de mărfuri să-și programeze în prealabil traversarea frontierei prin intermediul unei aplicații online.

Totodată, a fost reiterată necesitatea implementării unui modul specializat pentru trimiterile poștale internaționale, ce ar urma să fie integrat în versiunea actualizată a softului aplicativ ”Asycuda World”. Noul sistem va permite procesarea prealabilă a trimiterilor poștale, în baza analizei de risc, ceea ce va contribui la reducerea timpului de vămuire, dar și la eficientizarea controlului.

Directorul interimar al Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, a evocat importanța asistenței acordate de Programul USAID și a specificat că mizează în continuare pe susținerea Programului în dezvoltarea proiectelor inițiate de autoritatea vamală.

La rândul său, Directorul Programului USAID, Douglas Muir, a apreciat deschiderea administrației vamale pentru reforme și modernizare, menționând, totodată, că Programul va rămâne un partener consecvent al Serviciului Vamal în realizarea acestor deziderate.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...