37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Programul de stat „Prima Casă” devine mai accesibil

Programul de stat „Prima Casă” devine mai accesibil

22.05.2020402 views Ministerul Finanțelor
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Programul de stat „Prima Casă” devine mai accesibil pentru potențialii beneficiari. Parlamentul Republicii Moldova a adoptat astăzi în lectură finală proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 293 din 21 decembrie 2017 privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat ”Prima casă”.

Potrivit Viceprim-ministrului Serghei Pușcuța, scopul proiectului este  de a extinde numărul cetățenilor care vor beneficia de credite ipotecare parțial garantate de stat și care vor primi compensații din buget în cadrul programelor de compensare demarate în cadrul Programului de stat ”Prima casă”: „Promovarea  modificărilor propuse va permite extinderea considerabilă a numărului de beneficiari ai Programului, ceea ce va descuraja  migrația populației economic active, creșterea ratei de angajări oficiale în economia națională, transparentizarea salarizării și  reducerea fenomenului economiei tenebre”.

Astfel, a fost majorată limita de vârstă pentru persoanele fizice care pot accede în program de la 45 ani la 50 ani. De asemenea, a fost micșorată cota participației proprii inițiale  de la 10% până la minim 5% din prețul de procurare a locuinței.

Totodată, a fost înlocuită condiția privind lipsa imobilului sau spațiului locuibil deținut în proprietate nu mai mare de 9 m2  per membru de familie, cu acordarea posibilității de a accede în Program pentru persoanele fizice care dețin imobil în proprietate dar intenționează să-și îmbunătățească condițiile de trai  prin  procurarea de  locuință care depășește ca suprafață proprietatea deținută.

De asemenea, proiectul de lege prevede includerea în categoriile beneficiarilor de compensații și a persoanelor care au accesat un credit ipotecar până la lansarea Programului în martie 2018.

Menționăm că, pentru anul 2020, pentru implementarea Programului de stat ”Prima casă”  au fost prevăzute 70 milioane lei, inclusiv 50 milioane lei pentru  eventuala onorare a garanțiilor de stat în cadrul programului, iar 20 milioane lei pentru acordarea compensațiilor în cadrul programelor de compensare derulate pentru beneficiarii Programului.

În 2 ani de derulare a Programului, de credite ipotecare garantate parțial de stat deja au beneficiat 4296 de persoane fizice, inclusiv familii tinere. Suma totală a creditelor acordate de către bănci  constituie  peste 2,1 mlrd. lei, iar valoarea garanțiilor active este de 1,1 mlrd lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...