În scopul uniformizării și eficientizării programelor de stat privind susținerea dezvoltării antreprenoriatului, precum și ținând cont de carențele constatate în procesul de implementare a programelor, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării anunță despre inițierea elaborării proiectului hotărârii Guvernului cu privire la modificarea unor hotărâri ale Guvernului (Programele ODA), și anume:
- Hotărârea Guvernului nr. 592/2019 cu privire la aprobarea Programului de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii;
- Hotărârea Guvernului nr. 129/2022 cu privire la aprobarea Programului de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii;
- Hotărârea Guvernului nr. 348/2022 cu privire la aprobarea Programului „START pentru TINERI: o afacere durabilă la tine acasă”;
- Hotărârea Guvernului nr. 515/2022 cu privire la aprobarea Programului de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii;
- Hotărârea Guvernului nr. 622/2022 cu privire la aprobarea Programului de atragere a remitențelor în economie “PARE 1+2”.
- Hotărârea Guvernului nr. 94/2023 privind aprobarea Regulamentului cu privire la activitatea Fondului pentru antreprenoriat și creștere economică a Moldovei.
Astfel, în vederea implementării mai eficiente a politicilor privind susținerea dezvoltării antreprenoriatului, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, în conformitate cu obiectivele stabilite de către IP Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), s-a decis asupra revizuirii criteriilor și domeniilor de eligibilitate a beneficiarilor de proiecte.
În acest sens se prevede suplinirea Programul de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii cu criteriului de eligibilitate cu privire la obligativitatea de a urma cursuri de instruire desfășurate în cadrul programului, pentru companiile care au până la 2 ani de la înființare.
La Programul de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii este prevăzută stabilirea unor cheltuieli neeligibile, precum: tehnică de calcul, imprimante, telefoane mobile, tablete, sisteme anti incendiu, soluții digitale pentru ținerea evidenței contabile, care sunt necesare pentru a asigura activitatea administrativă a companiei și nu sunt orientate pentru digitalizarea proceselor interne corespunzătoare activităților economice desfășurate de companie în corespundere cu obiectivele programului.
De asemenea, se propune stabilirea unui criteriu de eligibilitate pentru Componenta III a Programului „START pentru TINERI: o afacere durabilă la tine acasă”, care prevede că solicitantul să fie fondator al întreprinderii cu statut de persoană fizică sau membru al întreprinderii cu statut de persoană juridică, cu cel puțin 12 luni înainte de data aplicării la program. Pe parcursul implementării acestei Componente s-a constat că unii solicitați fac modificări în structura fondatorilor/membrilor companiei cu scopul de a obține finanțarea, fapt ce denaturează prevederile Programului.
Celelalte propuneri de modificări pot fi accesate aici.